Nevrijeme.jpg

Druga polovina marta prolazi u nestabilnom vremenu sa značajnim temperaturnim oscilacijama koje se, sudeći prema trenutnim modelima prognoze, nastavljaju i u danima pred nama.

Meteorolozi sa BHMeteo.ba najavljuju da će nam, nakon mirnijeg dana, stići naoblačenje.

"Tokom dana umjereno do pretežno oblačno vrijeme i većinom suvo. Rijetko na jugozapadu BiH uz slabiju kišu. Vjetar u postepenom jačanju poslijepodne, a nebo je zamućeno usljed prisustva čestica saharskog pijeska i prašine u vazduhu", kažu meteorolozi.

Upozoravaju da u večernjim satima stiže promjena vremena i to dolaskom jakog hladnog fronta sa zapada. Hladni front bi nad Krajinu stigao večeras između 18 i 19 časova donoseći jak do olujan vjetar, jaču kišu i grmljavinu. Zatim će se u nastavku večeri relativno brzo premještati ka istoku, zahvatajući tako sve krajeve BiH do noći na četvrtak.

"Poseban oprez večeras za dijelove Krajine, zapadne, djelimično centralne Bosne te Hercegovinu zbog jakih do olujnih udara vjetra koji ponegdje mogu dostizati i orkansku jačinu od blizu 100 km/h uslijed konvektivnih procesa, što bi prouzrokovalo određenu štetu na stambenim objektima, lomljenje drveća i slično. Pored vjetra u ovim krajevima se očekuje i najviše padavina uz većinom jaču kišu i pljuskove sa grmljavinom, ponegdje može biti i grmljavinskog nevremena", upozoravaju

Prema njihovoj prognozi, najmanje padavina očekuje se u dijelovima sjeveroistočne, istočne i većinom centralne BiH, gdje će hladni front stizati iza 21 sat donoseći prolaznu kišu i na udare jak vjetar. Takođe, na vrhovima najviših planina prolazno je večeras moguć snijeg.

U noći na četvrtak smirivanje vremena, pa će tako četvrtak donijeti mirnije vrijeme uz samo lokalno moguću kišu i pljuskove te većinom umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme.

Osim toga, meteorolozi za četvrtak širom zemlje prognoziraju jak, lokalno i olujne udare južnog i jugozapadnog vjetra. Jačina vjetra većinom 30 - 50 km/h, lokalno do 70 kilometara na sat, prenosi Kliks.