evropska unija.jpg

Evropska unija (EU) je saopštila da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu.

Nakon što je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, donio odluku o izmjenama Izbornog zakona, Evropska unija podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

"EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih subjekata", navodi se u izjavi Petera Stanoa, portparola EU.

EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na oktobarskim lokalnim izborima.

Nakon odluke Evropskog savjeta za otvaranje pristupnih pregovora Unija ističe kako nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu.