Terorista.jpg

Osumnjičeni za napad na "Krokus siti hol" Daleržon Mirzoev (32) je u potpunosti priznao krivicu, saopštila je pres-služba Moskovskog gradskog suda za "RIA Novosti".

Mirzoev je kao dio naoružane organizovane grupe učestvovao u pucnjavi na građane Ruske Federacije koji su bili prisutni u prostorijama zgrade Krokus siti hola. Nakon čega su optuženi zapalili zgradu. Mirzoev je u potpunosti priznao krivicu – rekao je sagovornik za rusku agenciju.

Krivicu je priznao i drugooptuženi Saidakrami Račabalizoda. Na ročištu je sa sudijom komunicirao preko prevodioca.

Protiv dvojice optuženih u slučaju terorističkog napada na tržni centar “Krokus siti” u Moskvi podignuta je zvanična optužnica i prijeti im doživotni zatvor.

Kako je za agenciju “RIA Novosti” saopštila pres-služba Basmanskog suda u Moskvi, Račabalizoda Saidakrami Murodali i Mirzoev Dalerjon Barotovič optuženi su da su izvršili teroristički napad koji je rezultirao smrću osoba koje su počinile organizovane grupe.

Maksimalna kazna za ovo djelo je doživotni zatvor.

Kako prenose ruski mediji, Mirzoev je 33-godišnji državljanin Tadžikistana, i otac je četvoro djece — jednoipogodišnjih blizanaca, i dvoje djece, starosti 6 i 7 godina, prenosi Blic.

Sa druge strane, Račabalizoda je 30-godišnji ima suprugu i jedno dijete, i prijavu boravka u Rusiji, ali se ne sjeća gdje. Račabalizoda je 2018. godine priveden administrativnoj odgovornosti zbog kršenja režima boravka i proteran je iz Ruske Federacije, prema pisanju portala “Fontanka”.

Dovedeni i treći i četvrti osumnjičeni pred sudiju

Kako prenose “RIA Novosti” i “Fontanka”, treći i četvrti osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi, dovedeni su pred sudiju, oni su identifikovani kao — Šamsidin Fariduni i Muhamedsobir Fajzov.

– Zahtjev istrage je odobren, i za Šamsidina Faridunija je izabrana preventivna mjera u vidu pritvora do 22. maja – objavila je odluku sudija Elena Lenskaja, prenosi novinar RIA Novosti, koji se nalazi u sudnici.

Fariduni je bio prvi od trojice optuženih koji je pred sudom razgovarao na ruskom. On je objasnio da je rođen 1998. godine u Tadžikistanu i da ima osmomjesečno dijete. Pored toga, optuženi je rekao da je bio zaposlen u fabrici parketa u Podolsku i registrovan u Krasnogorsku.

Svima je određen pritvor u trajanju od dva mjeseca, tačnije do 22. maja.

Nezapamćeni masakr u novijoj istoriji Rusije

Broj žrtava u terorističkom napadu na tržni centar “Krokus siti” u Moskvi porastao je na 143, saopštio je ranije danas ruski Istražni komitet. Dodaje se da je među poginulima i troje dkece, prenio je TAŠ. Pored toga, broj povrijeđenih porastao je na 180, od kojih su 142 osobe hospitalizovane.

– Uviđaj se nastavlja. Do danas su identifikovana 62 tijela – navodi se u saopštenju.

Teroristički napad dogodio se u petak u tržnom centru “Krokus siti” u Moskvi, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.