Novac.jpg

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u februaru ove godine iznosila je 1.392 KM i veća je za 80 KM u odnosu januar kada je iznosila 1.312 KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

„Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru 2024. godine iznosila je 1. 392 KM i u odnosu na januar 2024. nominalno je veća za 6,1 odsto, a realno za 5,6 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 10,8 odsto, a realno za 7,8 odsto“, navodi se u saopštenju Zavoda.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna plata je povećana za 136 maraka.

Posmatrano po područjima, u februaru 2024. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.786 KM, a najniža u području građevinarstvo i to 1.085 KM.

U februaru 2024. godine, u odnosu na februar 2023, sva područja su zabilježila nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 21,8 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 19,9 odsto i snabdijevanje vodom; kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine 19,7 odsto.

Predsjednik Unije poslodavaca RS u ostavci Saša Trivić kaže za CAPITAL da je rast prosječene plate najviše rezultat povećanja minimalca u Srpskoj od početka ove godine.

“Firme će i dalje nastaviti nekim tempom da dižu plate. Mi ovdje imamo dio koji je fiktivno bio na minimalcu pa je sada prikazao veće plate, a imamo i firme koje podižu plate u onom trendu od desetak posto godišnje. Mi smo u februaru digli plate za pet odsto i još toliko ćemo polovinom godine”, rekao je Trivić koji je vlasnik “Krajina klasa”.

Podsjećamo, minimalna plata u Srpskoj je od januara povećana sa 700 na 900 KM.

Međutim, pozitivne efekte povećanje minimalca vjerovatno niko od radnika nije ni osjetio s obzirom na to da je u januaru odmah došlo do poskupljenja roba i usluga.