Inovativno preduzetnicki centar trebinje3.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvorio je danas u Trebinju Inovaciono-preduzetnički centar izgrađen u okviru projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH vrijednog oko 240.000 KM uz učešće donatora od 90.000 KM i podršku Švedske.

Svrha osnivanja i poslovanja ovog centra je podrška mladim ljudima čiji rad je baziran na znanju i novim tehnologijama i koji imaju visok tržišni potencijal, posebno u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i kreativnih industrija.

Ćurić je rekao novinarima da su iskustva drugih primijenjena u ovom inovaciono-preduzetničkom centru, za koji su, kako je naveo, podršku dali i predstavnici Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

"Cilj je da se u ovom centru okupe mladi ljudi, da centar radi 24 časa dnevno, što je značajno za ljude koji rade za strane kompanije", naveo je Ćurić i dodao da već ima zainteresovanih koji su se javili na javni poziv.

Inovativno preduzetnicki centar trebinje1.jpg

Projekt-menadžer projekta "Unapređenja lokalnih usluga u BiH" Maja Smrzlić rekla je novinarima da je grad Trebinje napravio odlične rezultate u uspostavljanju sistema za efikasno upravljanje imovinom i smanjenju i operativnih rashoda.

"Na osnovu toga je obezbijedio bespovratna sredstva koja su omogućila da ovaj inovacioni centar bude napravljen. Unaprijeđena je preduzetnička infrastruktura koja će obezbijediti da svi mladi preduzetnici iz Trebinja imaju svoj prostor na korištenje", navela je Smrzlićeva.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Boris Dumnić rekao je novinarima da je ideja ovog centra da mladi ljudi koji imaju inovacije i žele da se bave njima, kao i razvojem preduzetništva, imaju mogućnost u Trebinju.

"Zajedno sa kolegama sa Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju razvijamo studijski program koji bi se ticao informacionih sistema i najnovijih tehnologija da bi studenti koji ga završe mogli da se u okviru ovog centra bave razvojem inovacija i preduzetništva, osnivanjem svojih kompanija i radom na komercijalizaciji inovativnih rješenja", naveo je Dumnić.

Inovativno preduzetnicki centar trebinje2.jpg

Programer Petar Milanović rekao je novinarima da će Inovaciono-preduzetnički centar njemu dosta značiti da bi širio iskustva sa drugim kolegama.

"Ovo mogu da posmatram kao čitaonicu na fakultetu gdje mogu da zadržim radnu atmosferu i proširujem znanja i dijelim ih sa drugim korisnicima i imam stabilnost interneta koju u kućnoj verziji ne možete imati", rekao je Milanović.