Zoran milanovic.jpg

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da bi u Briselu na Evropskom savjetu glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Evropskoj uniji i istakao da je za to bio i prije premijera Andreja Plenkovića.

Mišljenja je, međutim, da će ti pregovori o pristupanju BiH Evropskoj uniji trajati dugo, kako kaže, 500 godina i duže nego što su bili pod Turcima.

Da je, dodao je, bio na mjestu Plenkovića tražio bi, a premijer to nije jer bi se morao malo zamjeriti, a više neće imati ni prilike, da se Hrvatima u BiH obezbedi pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

-Treba se izboriti za ono što im je oteto, ono što im pripada po Dejtonu, što se Plenković nije usudio da napravi, a ja ću to uraditi odmah -  tvrdi Milanović.

Na pitanje o situaciji u Ukrajini, Milanović kaže da je situacija takva da se samo čeka da se “zapali u svjetski požar”.

Riječ je, ističe, o ratu Rusije i Amerike, ali preko posrednika. Prozvao je hrvatskog premijera Plenkovića jer, kako ističe, Hrvatsku treba odmaknuti od Ukrajine.

-On je htio da Hrvati učestvuju u obuci Ukrajinaca. Zašto? Imamo na čelu ljude koji su nesposobni - naveo je.

Kada, kaže, HDZ propadne na izborima, neće imati puno izbora.

-Nema, to je potpuno lišeno svake ideologije, svakog sistema vrijednosti. Jer da nisu, pa nakon sedam godina, majko Isusova… Taj grč i otpor koji se pruža, kao da ćemo ih mi hapsiti. Ne. Naprosto ostajete bez mogućnosti da arče i haraju državne resurse, da biraju probisvjeta kao što je Turudić. Neću više govoriti no pasaran, to su barabe i razbojnici, kako protiv njih? Hrišćanskom milošću? Ono što garantujem je da ću opet biti kao i ranije. Neću biti bogznašta, ali neću biti ovako grub - poručio je Milanović novinarima u Puli.