Ftn novi sad 2.jpg

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da će se na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju izvoditi studijski program Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

"Radimo na visokoškolskim ustanovama koje su dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a stacionirane su u Trebinju. Pravimo jedan zajednički program sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu. Tu je studijski program koji će se izvoditi na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju", rekao je novinarima Budimir.

On je naveo da je to jedan od projekata saradnje sa univerzitetima u Srbiji, konkretno u Novom Sadu, i da su za to imali punu podršku rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu, lokalne zajednice i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Budimir je najavio da će sutra u Trebinju biti otvoren poslovno-inovativni centar koji će biti dio sistema inovativnih centara, a biće potpisan i sporazum sa naučno-tehnološkim parkom Republike Srpske, kao i sa inovativnim centrom Banjaluka.

"Trebinje će biti važna stanica u projektu inovacija", rekao je Budimir.

On je najavio novi zakon o inovacijama, naglasivši da se ono što radi Gradska uprava uklapa u strategiju inovacija Republike Srpske koju provodi Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je danas da će u školskoj 2024/2025. godini u Trebinju biti otvoreno Odjeljenje Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.