kongresni centar trebinje 1.jpg

Žiri sastavljen od regionalnih stručnjaka iz oblasti arhitekture izabrao je, među 39 pristiglih radova, pobjednički rad na međunarodnom konkursu za izgradnju kongresnog centra u Trebinju, koji je prošle godine raspisala Elektroprivreda Republike Srpske.

Za najbolje idejno rješenje proglašen je rad stručnog tima iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo radu koji je stigao iz Novog Sada, a treće radu iz Beograda.

"Prispjelo je 39 radova, jer je ozbiljan projektni zadatak za izradu konkursnog rješenja kongresnog centra bio veoma složen. Po tom projektnom zadatku, došla su nam rješenja iz Čilea, SAD, Kine, Evrope i na kraju su izabrana tri najbolja rješenja", rekao je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Zamišljeno je da kongresni centar bude na lokalitetu Novog Trebinja, južnije od kompleksa Grad sunca.

"To je lokalitet od 350 hektara, 25 hektara je zamišljeno da bude za javne površine, to su park, hotel, kongresni centar, sportska dvorana, škola, Dom zdravlja, vrtić i drugi sadržaji. Kongresni centar je bruto površine 60.000 metara kvadratnih", rekao je Petrović.

On ističe da će investiciona vrijednost biti poznata nakon izrade glavnog projekta, koji će uslijediti nakon konkursnog rješenja.

kongresni centar trebinje 2.jpg