Dodik vladika.jpg

Republika Srpska, njeni predstavnici i njen narod će nastaviti da gradi i obnavlja svoje crkve u cijeloj Eparhiji zahumsko hercegovačkoj i primorskoj, a vlasti su tu da pomognu i sagledaju stanje oko toga gdje treba najprije reagovati.

Ovo je zaključeno nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vladike zahumsko hercegovačkog i promorskog Dimitrija koji je večeras održan u Eparhijskom domu u Trebinju.

"Predsjednik je naš veliki prijatelj i uvijek rado viđen gost koji se uvijek interesuje za živu crkvu u Hercegovini i sve naše crkve, a najviše smo pričali o Mostaru – to je jedan projekat koji je pred nama i koji, ako Bog da, treba polako da se završava i u kome imamo veliku pomoć od predsjednika koga ne interesuje samo da pomogne, nego i kako to sve napreduje i kako da se sve na najbolji način uradi. Zato, uvijek blagodarnost za dolazak u Hercegovinu, uvijek radost kada se sretnemo i naravno zahvalnost", iszakao je nakon sastanka vladika Dimitrije.

Radost zbog susreta sa vladikom istakao je i predsjednik Dodik, zahvalivši mu što je izdvojio vrijeme za ovaj susret, jer je on na stanovištu da sve srpske zemlje i srpski narod moraju biti zahvalni Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog istorije, sadašnjosti i budućnosti, odnosno, njene misije koju ostvaruje.

"Zato smo ovdje razgovarali o ovom projektima koje trebamo dalje nastaviti, a jedan od najvažnijih jeste u Mostaru, ali nije i jedini, jer sagledavamo prostor čivave eparhije da vidimo gdje možemo šta da pomognemo", istakao je predsjednik Dodik, naglasivši da upravo ova eparhija može da služi za primjer građenja odnosa Crkve i vjerujućeg naroda, ali i Crkve i države, odnosno opština i njenih vlasti.