Bojan benderac-min.jpg

Projektima podrške zapošljavanju i samozapošljavanju Gradske uprave Trebinje svake godine bude podržano 20 do 30 različitih ideja, a veliki broj biznisa koji su dobili podršku je opstao, rekao je Srni direktor Razvojne agencije grada Trebinje Bojan Benderać.

Benderać je naveo da podrška obuhvata različita zanimanja, od frizera i kozmetičara, građevinskog sektora i zanata, IT sektora, pa do pružalaca različitih usluga.

"Za ovu godinu su u gradskom budžetu planirana rekordna sredstva za ovu namjenu. Ono što možemo istaći kao apsolutno pozitivnu stvar jeste zaista visok procenat opstanka podržanih biznisa, budući da se njihov rad prati minimalno dvije godine od momenta osnivanja", rekao je Benderać.

On je dodao da su predstavnici Razvojne agencije Trebinje dio tima Gradske uprave koji radi na kreiranju i ažuriranju poziva podrške zapošljavanju i samozapošljavanju.

Benderać je naveo da je Razvojna agencija uključena u nekoliko zajedničkih projekata sa gradskom upravom, poput projekta koji se realizuje sa švajcarskim "Karitasom", a koji se odnosi na unapređenje konkurentnosti, prije svega u sektoru turizma.

"Putem ovog projekta biće realizovane aktivnosti poput organizacije vinskog događaja u gradskom parku, formiranja Savjeta za turizam, nabavke opreme za različite manifestacije, itd. Ukupna vrijednost ovog dvogodišnjeg projekta je 200.000 KM", rekao je Benderać.

On je istakao da Razvojna agencija odličnu saradnju ima sa brojnim organizacijama iz Trebinja, pa tako sa Agrarnim fondom sprovodi projekat vrijedan blizu 140.000 KM, a koji se odnosi na podršku poljoprivredi i malim poljoprivrednim proizvođačima nabavkom opreme za preradu i pakovanje proizvoda i dalje jačanje kapaciteta Agrarnog fonda.

"Razvojna agencija je učestvovala u pisanju projektnog prijedloga, te u realizaciji projekta čiji je rezultat inovaciono-preduzetnički centar koji će uskoro biti otvoren, a služiće kao `kovorking` prostor i prilika za umrežavanje ljudi koji rade u sektoru informacionih tehnologija i kreativnih industrija, te kojim će upravljati naša ustanova", rekao je Benderać.

On je dodao da je planirano da to bude koncept koji će podsticati saradnju javnog i privatnog sektora, kao i uključivanje akademske zajednice.