sipa.jpg

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih časova sprovode operativnu akciju u Sarajevu, Goraždu, Zenici i Travniku.

SIPA je saopštila da akciju sprovode pod nadzorom tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

-Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti s kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na kaznena djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga krivična djela. U okviru predmeta istražuje se povezanost osumnjičenih s pravnim i fizičkim osobama u inostranstvu – saopštila je SIPA.

Inspektori SIPA sprovode akciju zbog prijava o načinu funkcionisanja Internacionalnog univerziteta u Goraždu i izdavanja diploma, potvrđeno je za Kliks.

Portal Istraga.ba je prošle sedmice objaviio da je italijanska mafija sa Sicilije organizovala izdavanje lažnih diploma medicinskih nauka koje su, potom, korištene u Italiji, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Libiji.

Internacionalni univerzitet iz Goražda je navodno štampao diplome štampariji na Grbavici u Sarajevu, a iza svega stoji Italijan Salvatore Messina.

Ova visokoškolska ustanova došla je u fokus kada je više od 80 Italijana završilo Fakultet zdravstvenih studija - smjer fizioterapija na Internacionalnom Univerzitetu Goražde, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila) odbila izdati licence za rad na području FBiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti.

Komora je odmah izrazila sumnju u vjerodostojnost ovih diploma jer niko iz KZTFBiH koja ima odbor za fizioterapiju, kao i stotine fizioterapeuta iz cijele FBiH, S rpskei Distrikta Brčko, nije bio upoznat sa time kako profesori iz Italije dolaze, žive i rade u Goraždu vodeći trogodišnji, odnosno četverogodišnji studij.

Većina njih diplome nikada nije dobila i zbog toga im nisu ni dostavljene kao jedan od preduslova za izdavanje licence, dok za one kojima su diplome dostavili, izgledaju kao da su ih izdale dvije različite visokoobrazovne ustanove iz dvije različite države