Uhapseni tuzi2.jpg

Službenici zaduženi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala identifikovali je i uhapsili sedamnaestogodišnjaka iz crnogorskog gradića Tuzi za kojeg se sumnja da je putem mejla uputio poruku prijeteće sadržine na adresu Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" u Podgorici, a prilikom pretresa stana pronađeno je 20 komada Airsoft oružja (replike original oružja), od čega su dva komada predmet krivičnog djela.

Iz Uprave policije kazali su da je maloljetnik lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda.

"On je, kako se sumnja, 15. marta, uputilo mejl prijeteće sadržine na adresu pomenute škole, a kojom prilikom je zaprijećeno višestrukim ubistvima", piše u saopštenju, prenose Vijesti.me.

Zbog izazivanja panike i nereda koje je ovaj sedamnaestogodišnjak prouzrokovao slanjem prijetećih mejlova, protiv A.S, oca osumnjičenog maloljetnika, policija će podnijeti prekršajnu prijavu zbog zanemiravanja djeteta, shodno članu 37 Zakona o zaštiti od nasilja.

Iz policije su kazali da će imajući u vidu kontinuirane događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile, između ostalog i obrazovne ustanove, u kontinuitetu nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom, kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite društvene zajednice.

Uhapseni tuzi1.jpg

Oni su apelovali na roditelje, obrazovne institucije i društvene činioce da daju doprinos u podizanju svijesti ovoj kategoriji lica prilikom sprovođenja aktivnosti u sajber prostoru na odgovorno ponašanje prilikom korišćenja informacionih tehnologija, kako bi se izbjegle posljedice u široj društvenoj zajednici, kao i u odnosu na odgovorna lica.