Film o ani cuckovic1.jpg

U bioskopskoj sali Kulturnog centra premijerno je na rođendan Ane Čučković prikazan dokumentarni film "Ana 726" posvećen tragično preminuloj plivačici autora Nebojše Kolaka.

Prije i tokom devedesetominutnog filma, a i nakon završetka bilo je puno emocija i suza među gledaocima koji su bez riječi gledali film o Ani.

Autor filma Nebojša Kolak naglasio je da je Anu poznavao radeći priloge o njoj kada je osvajala medalje na takmičenjima, a ovo je njegov 11 dokumentarni film.

"Dogovorio sam se sa njenom porodicom i njihovo učešće u filmu je značajno, ali sigurno nije im lako. Ponovno se vratiti u to vrijeme za majku, oca, sestre. Krenuli smo u tu priču, snimali smo i ovo je sve puno emocija još kad neke detalje izvučete iz njenog života, teško je", rekao je Kolak.

Naziv filma "Ana 726" je broj medalja koje je Ana osvojila, a većina su najsjajnija odličja.

"Kad se kaže Ana misli se na dijete sa puno energije, razdragano i veselo, a na toj životnoj prekretnici kada je napunila 18 godina dešava se tragedija i ona gubi život. Od prvog kadra kada je počelo snimanje do kraja filma proteklo je 18 mjeseci. U filmu govori porodica, razredne starješine, prijatelji, treneri, ljekari, prijatelj porodice koji je držao govor na sahrani. Neke scene su oživljene što sigurno porodici nije bilo lako", objasnio je Kolak.

Zoran i Snježana Čučković, Anini roditelji, izrazili su veliku zahvalnost autoru filma na ideji i inicijativi da nastane ovaj film.

Otac Zoran rekao je da su svi ponosni i da Ana i večeras pobjeđuje kao i uvijek do sada.

"Njena energija i snaga su prenijeti na sve naše prijatelje i svi smo na okupu. I to je još jedna u nizu njenih pobjeda. I ovaj film je njena pobjeda. Došli smo na premijeru ponosno i odgovorno i moramo da budemo. Mnogo je teško ali moramo izdržati", naveo je Anin otac.

Film o ani cuckovic2.jpg

Majka Snježana je istakla da su emocije pomiješane.

"Današnji dan je još teži, jer je njen rođendan. Teško je bez nje živjeti, ali uvijek je prisutna među nama. I poslije osam godina nakon tragedije ne mogu vjerovati koliko je ljudi došlo da pogleda film. Ana i dalje daje energiju. Dobila sam i unučad i jedna se zove isto Ana. I ta njena energija ide dalje. Snimanje filma je bilo jako teško, kao da sam prizvala Kolaka. Gledajući njegov dokumentarni film o Aleksandru Masleši, pomislila sam kako bi bilo lijepo da i o mojoj Ani snimi film. Hvala mu, to je za nas veliki poklon“, rekla je Anina majka.

Prva repriza je u srijedu 20. marta u bioskopskoj sali Kulturnog centra u 19.00 časova.