Avioni tragovi na nebu.jpg

Skoro gdje god da se nalazite u svijetu možete pogledati u nebo i vidjeti avione koji za sobom ostavljaju duge bijele tragove.

Zapravo, većina nas je toliko navikla na te prizore da ih prihvatamo kao još jednu uobičajenu pojavu neba, poput oblaka ili ptica.

Postoje, međutim, različita tumačenja ovih bijelih tragova.

Dok neki prihvataju naučno objašnjenje, drugi preferiraju teorije zavjere koje sugerišu da su ti tragovi rezultat tajnih operacija vlade.

Teorija "kemtrejlsa", koja postoji od 1996. godine, tvrdi da vlada koristi avione za raspršivanje hemikalija kako bi kontrolisala vremenske prilike ili čak otrovala stanovništvo.

Iako ova teorija izaziva mnogo kontroverzi, stručnjaci su jasno stavili do znanja da nema naučnih dokaza koji bi je podržali.

Umjesto toga, stručnjaci objašnjavaju bijele tragove kao "tragove kondenzacije" koji nastaju kada se vodena para kondenzuje i zamrzne oko izduvnih gasova aviona.

Harvardovi istraživači takođe su istakli da bi za sprovođenje teorije kemtrejlsa bilo potrebno učešće velikog broja ljudi, što bi učinilo održavanje takve operacije tajnom vrlo teškim.

Iako su mnogi uvjereni u teoriju kemtrejlsa, nedostatak naučnih dokaza i podrška poznatih stručnjaka kao što je Edvard Snouden jasno ukazuju na to da su bijeli tragovi na nebu rezultat prirodnih procesa i komercijalnog vazdušnog saobraćaja, a ne tajnih vladinih operacija, piše "Unilad".