Zubar.webp

Savjet Evropske unije i Evropski parlament donijeli su odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Srebrne ili amalgamske plombe decenijama su bile osnovne u liječenju karijesa, a za izradu tih plombi koristili su se metali poput srebra, kalaja, bakra i žive.

Međutim, živa, koja je glavni sastojak plombe, izaziva zabrinutost, jer, iako se radi o malim količinama, ona se s vremenom nakuplja u tijelu, posebno u tkivima kao što su mozak i bubrezi.

Marko Gojnić, predsjednik upravnog odbora Stomatološke komore Srbije otkrio je za Prvu TV zašto sada dolazi do ove promjene.

"Posle toliko godina urađene su brojne studije, koje su dokazale da za životnu sredinu amalgamske plombe mogu da budu poprilično štetne. Kada se vežu i završe svoju aplikaciju u ustima, one i nisu toliko štetne po organizam, ali štetne su za životnu sredinu prilikom njihovog skidanja. Tada se u ustima nalazi crni prah od njih, pomešan sa vodom, koji potom odlazi u kanalizaciju, a EU je donela odluke da se koriste određeni filteri kako taj prah sa metalima ne bi odlazio u reke", priča Gojnić te se osvrće na nove materijale za izradu plombi:

"Kompozitne plombe su mnogo prilagodljivije, a cijena je približna", kaže Gojnić.