Promocija 7-min.jpg

U Narodnoj biblioteci Trebinje je održana promocija romana „Poslije zabave“ Steva Grabovca, za koji je dobio prestižnu NIN-ovu nagradu, a koji je prošle godine objavila izdavačka kuća „Imprimatur“ iz Banjaluke.

Roman „Poslije zabave“ govori o zločinu nad dvadesetak romske djece u ljeto 1992. godine u okolini tadašnjeg Bosanskog Broda, koja su ubijena radi ilegalne trgovine ljudima.

Grabovac je istakao da ovaj zločin nema veze sa ratom, te da je o ljudima i događajima koji su posredno ili neposredno povezani sa tim zločinom.

"Nisam se bavio istraživanjem, već književnim postupkom, držao sam se toga što je svima dostupno, a intimnije sam povezan sa tom pričom jer se radi o događajima koji su se desili u okolini Bosanskog Broda, gdje sam živio u to vrijeme", rekao je Grabovac.

Banjalučki pisac prvi je dobitnik ovog prestižnog priznanja iz Republike Srpske, a njegov prvi roman „Mulat albino komarac“ prije četiri godine bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Promocija 5-min.jpg

Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće "Imprimatur" iz Banja Luke, koja je izdavač ovog romana kaže da je bila čast izdati ovaj roman.

„Moj komentar bi bio na to što je ovaj roman prvi dobitnik NIN-ove nagrade iz Republike Srpske je da je talenat ravnomjerno raspoređen, ali nije infrastruktura“, naveo je Maksimović.

Na ovogodišnji konkurs za NIN-ovu nagradu pristiglo je 188 romana, a u najuži izbor ušli su: Vladimir Pištalo za roman „Pesma o tri sveta“, Vladan Matijević „Pakrac“, Srđan Srdić „Autosekcija“ i Ljubomir Koraćević “U zemlji Franje Josifa“.