Lgbt.jpg

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik poručio je da nikada u zakonodavstvo Srpske neće ući vrijednosti koje gaje pojedine članice EU o LGBT populaciji, makar ne dobila ni feninga iz evropskih sredstava za ubrzani razvoj.

"Svi smo mi dobili pregled šta očekuje Evropska komisija. Kada je riječ o obrazovanju, kaže se da će zemlja u pregovaračkom procesu, prilikom povlačenja sredstava za ubrzani razvoj, ugraditi sistem EU o LGBT. To se u Republici Srpskoj neće desiti", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne mora dobiti ni pfenig, ali da neće uvoditi zakonom da ne postoji otac i majka, već "roditelj jedan" i "roditelj dva".

"Djeca od 12 godina se mogu opredjeljivati da li su djevojčice ili dječaci. To je skrnavljenje prirode i svega drugog. Mi smo tradicionalno društvo. Hvala vam za vaših 300 miliona, ali to nećete dobiti u Republici Srpskoj. Možete poručiti Holandiji da u svojim negativnim stavovima prema nama uključe i ovo. Možda ovi u Federaciji BiH to hoće, ali mi nećemo", poručio je Dodik.

List "Politiko" danas je, pozivajući se na izjve neimenovanih diplomata, objavio da bi Holandija i Danska mogle da traže dodatne uslove za otvaranje pregovora sa BiH.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je prošle sedmice da će dati preporuku za otvaranje pregovora sa BiH, za šta bi Evropski savjet trebalo da glasa 21. marta.