bileca.jpg

Zemljotres jačine 5,3 stepeni Riherove skale pogodio je Crnu Goru u 4 sata i 7 minuta, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Kako navode, epicentar je bio pet kilometara jugozapadno od mjesta Čarađe u opštini Nikšić, a žarište zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.

Potres se osjetio širom Crne Gore, ali i u državama regiona.

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je za Portal RTCG da je dubina zemljotresa bila 14 kilometara ispod zemlje.

Saopštio je da je potres mogao da izazove materijalnu štetu. Kaže i da je Zavod imao dosta poziva građana koji su bili uznemireni. On navodi i da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

“Najače se osjetio oko Bileće sa intenzitetom šest stepeni", ističe Ceković. Kaže da je nakon glavnog zemljotresa uslijedilo još 30 potresa.

Nema podataka o eventualnoj šteti, a prema informacijama iz ZHMS mogla je biti izazvana u epicentralnom području.

"Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području", ističe se u saopštenju Zavoda.