zemljotres.jpg

U Bileći tlo i dalje povremeno podrhtava nakon serije zemljotresa koji od rano jutros traju u Hercegovini, a još nema prijava o oštećenjima na kućama i stambenim objektima u gradu, niti u selima, ali je šteta evidentirana na štali u bilećkom selu Korita, rečeno je Srni u bilećkoj Civilnoj zaštiti.

Iz ove službe su ukazali na mogućnost postojanja još takvih oštećenja na štalama u bilećkim selima jer su u toku prijave mještana, od posljedica zemljotresa koji je rano jutros pogodio Crnu Goru, a osjetio se širom Hercegovine i to najviše u Bileći, kako su naveli crnogorski seizmolozi.

"Od jutros smo obišli teren po gradu i srećom nije bilo oštećenja, ali iz predostrožnosti, radi bezbjednosti djece od jutros ne rade tri škole i bilećki vrtić", naveli su iz Civilne zaštite.

U Bileći su, kako su istakli, sprovedene i preventivne aktivnosti i data uputstva građanima za ponašanje u slučaju zemljotresa.

U gatačkoj opštinskoj Civilnoj zaštiti Srni je rečeno da je prijavljeno pet manjih oštećenja u unutrašnjosti stanova, poput napuklina na zidovima i plafonima ili pada crepova sa krovova kuća.

"Uglavnom je riječ o stanovima u starijim zgradama. Uz to smo imali u jednom selu i da se obrušila stijena prema kući, ali to je regulisano", naveli su iz te službe.

Stručne ekipe su na terenu i u stalnoj pripravnosti, a radno vrijeme te službe je produženo do 19.00 časova, kako bi svi mogli da prijave eventualnu štetu.

U Gacku normalno rade sve škole, preduzeća i vrtić i nema panike među stanovništvom, istakli su iz te službe.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske saopštio je da je rano jutros evidentiran zemljotres sa epicentrom u regionu Nikšića u Crnoj Gori, sa magnitudom od 5,4 stepeni Rihtera.

Iz Zavoda su istakli da zemljotres ovog intenziteta, koji se registrovan u 4.06 časova, izaziva oštećenja u epicentralnoj zoni i šire, te da se osjetio u BiH.