Gojko jankovic vaterpolo bih1.jpg

Vaterpolo reprezentacija BiH U-19 nalazi se na pripremama u Trebinju, nakon čega će od 14. do 17. marta odigrati utakmice kvalifikacione grupe.

Domaćin, BiH, u grupi A igraće zajedno sa Francuskom, Češkom, Velikom Britanijom i Finskom. Prve dvije ekipe iz ove kvalifikacione grupe igraće na Evropskom prvenstvu koje će se igrati od 1. do 9. septembra održati u Bugarskoj.

Vaterpolo savez BiH ima velike ambicije i pred samo prvenstvo je na mjesto selektora imenovao Stevana Nonkovića, koji je do sada sada vodio VK "Vračar", PVK "Rabotnički" Skoplje, VK "Valis" i VK "Valjevo", VK "Kinaliada" iz Turske, VK "Hapoel" iz Izraela, a bio je i selektor seniorske reprezentacije Makedonije.

Prema riječima trenera Stevana Nonkovića, 16 igrača se sprema i rade za turnir.

Trenira se dva puta dnevno i momci su motivisani. Riječ je o dobrim momcima koji vole da igraju vaterpolo i pokušaćemo da u ovom periodu izvučemo što više iz njih da budu spremni za kvalifikacije. Ovo su sve igrači koji igraju u klubovima iz BiH to jest iz Banjaluke, Sarajeva, Neuma i Trebinja. Sa svojim klubom prošli su jedan ciklus i došli do reprezentacije i ovo je prvi put u istoriji da se okupila vaterpolo reprezentacija BiH U-19. Nadam se odlasku na Evropsko prvenstvo", rekao je Nonković.

Nonković se nada da je ovo prvi korak prema formiranju jedne kvalitetne lige i razvoju vaterpola u BiH.

"Sigurno je da BiH ima veliki potencijal u vaterpolu ne samo zbog ljubavi prema sportu i genetskog potencijala koji su ovdje rođeni već i zbog okruženja u kojem se nalazi Srbija, Crna Gora i Hrvatska. Ovdje se vidi velika ljubav prema vaterpolu, čista i iskrena i ne vidi se uticaj finansija i profesionalnog sporta što je dobro za početak. Ta ljubav prema sportu je i najjači motiv, ali treba dosta rada u organizacionom i marketinškom djelu da se što više djece privuče na bazene. Iako postoji problem sa bazenima, ali i ovo što imamo su odlični bazeni Sarajevo, Banjaluka i Trebinje. Svi klubovi se trude da rade što više i bolje, ali im treba pomoć na nivou države taj marketinški dio da se poguraju u toj priči i da se izađe u Evropu i na regionalna takmičenja koja privlače djecu i motivišu ih da što duže ostanu u ovom sportu", kazao je Nonković.

Trener BiH U-19 prezadovoljan je uslovima i zahvaljuje se gradu Trebinju na gostoprimstvu.

Među reprezentativcima je i član VK "Leotar" Gojko Janković koji je ljevoruk, a igra na desnoj strani.

Gojko jankovic vaterpolo bih2.jpg

"Iznenađen sam što sam među 16 igrača jer je bila velika konkurencija, a želja je da se ode na Evropsko prvenstvo. Kad je pročitano moje ime bio sam pozitivno iznenađen. Vatepolo igram tri godine jer sam nakon dugogodišnjeg takmičenja u plivanju želio promjenu. Izgradnjom bazena vaterpolo me privukao, a čim je lopta — u sportu je sve zanimljivije. Ovo je zahtjevan sport jer ima dosta plivanja i fizičkog rada u napadu i odbrani. Kondicija i snaga u odbrani, plivati i razmišljati u istom trenutku", jasan je Janković.