gacko-dukic.jpg

Kompanija “Boksit” iz Milića traži blokadu računa Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Gacko“ kako bi naplatila 4,9 miliona maraka po pravosnažnoj presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci, saznaje portal CAPITAL.

Višegodišnji spor u vezi sa radovima u rudniku okončan je u korist kompanije iz Milića, nakon čega je njen predsjednik Rajko Dukić upravi Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) i RiTE „Gacko“ ostavio rok do 10. marta da se izjasne oko načina plaćanja. Međutim, tvrdi on, nikakav odgovor nije dobio.

“Kada je presuda postala pravosnažna, prije dvadesetak dana, čuo sam se sa gospodinom Lukom Petrovićem koji je rekao da se to mora platiti. Prijedlog je bio da se do kraja godine dug plati u ratama, na šta sam pristao, ali se oni jednostavno nakon toga više nisu javljali, pa smo od suda tražili da se ide u izvršenje presude”, rekao je Dukić za CAPITAL.

On dodaje da su oba preduzeća uložila reviziju na presudu, te da je predlagao da se u slučaju uspješnog dogovora oko naplate one povuku, što više nije opcija.

Direktor RiTE „Gacko“ Maksim Skoko kaže da je preduzeću ostavljeno premalo vremena da reaguje jer je rok koji je dao Dukić prekratak.

“Djelimično smo usvojili prijedlog na organima preduzeća da se dug plati u ratama, ali rok nam je bio prekratak da odreagujemo u potpunosti. U svakom slučaju mi smo predstavnicima kompanije “Boksit” uputili zahtjev za sastanak”, kaže Skoko.

Dodaje da nije bilo moguće ispoštovati zahtjeve iz Boksita.

“Mi nismo privatno preduzeće gdje jedan čovjek donosi sve odluke. Ovde postoji uprava i organi, nadzorni organ, a potrebno je dobiti i mišljenje pravnih zastupnika. Sve to traži vrijeme. U svakom slučaju, ukoliko se “Boksit” namiri sa računa, mi od revizije nećemo odustati”, zaključio je Skoko.

Inače, kako CAPITAL nezvanično saznaje RiTE „Gacko“ nema 4,9 miliona maraka da odjednom isplati obavezu po sudskoj presudi i ako bi „Boksit“ krenuo u namirenje došlo bi do blokade računa što bi izazvalo ogromne probleme preduzeću.

S obzirom da su pravosudni radnici u štrajku, nadaju se da će i na tome dodatno dobiti na vremenu.

“Boksit” je inače tužbu podnio 2003. godine za naknadu štete i neraščišćenih poslovnih računa, a do danas iznos obeštećenja se više puta mijenjao, kao i sudske presude, koje su poništavane i vraćane na novo suđenje.