Grcevi beba.webp

U prvih nekoliko mjeseci bebinog života vrlo vjerovatno će doći do pojave grčeva, no da li znate kako ih prepoznati, ali i ublažiti?

Odgovor na ovo pitanje potražite u nastavku teksta.

Kako izgledaju grčevi kod bebe i šta ih izaziva?
Bebe najviše plaču u prva tri mjeseca života, ali plač prouzrokovan grčevima je nešto drugačiji. Kako navode ljekari, to stanje možete primijetiti ako beba intenzivno plače, nemoguće je smiriti, a uz to steže pesnice, te grči i opruža noge.

No, bitno je znati da su svi ostali simptomi, poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici, povišene temperature, znaci nekih drugih zdravstvenih stanja zbog kojih se treba obratiti ljekaru, odnosno pedijatru.

Naime, plač koji prouzrokuju grčevi ne bi trebali trajati satima, jer kod beba koje imaju grčeve postoje i periodi kada mirno spavaju.

Iako se ne može sa sigurnošću potvrditi šta je glavni uzrok ove pojave kod beba, pretpostavlja se da više različitih faktora utiče na nju.

S obzirom na to da bebe imaju nekoliko obroka u toku dana, tako svaki pojedinačni obrok odgovara kapacitetu njenih organa za varenje. Hrana se inače vari grčenjem mišića želuca i crijeva, ali kada se ta grčenja javljaju toliko često zbog broja obroka, onda može doći do pojave bola.

Takođe se smatra da nepravilna tehnika dojenja, pojedine namirnice u ishrani dojilje ili bebino brzo gutanje mlijeka dovodi do uvlačenja velike količine vazduha u bebin digestivni trakt, što dovodi do nadimanja i pojave grčeva.

Kako da ublažite grčeve?
Svaka beba drugačije proživljava grčeve i reaguje na njih, pa biste zato trebali probati više opcija kako biste otkrili način koji će umiriti vašu bebu. Evo nekoliko prijedloga:

- Držite bebu u naručju uz dodir kože na kožu, bez ikakvih pokreta i zvukova, jer će tako beba moći da osjeti vašu kožu i mirise, sluša otkucaje srca, a što je za nju umirujuće.

- Probajte da prostorija u kojoj beba boravi bude topla i smirujuća te je čvrsto uvijte u ćebence i ljuljajte je u naručju. Ako možete, držite je u uspravnom položaju kako bi se lakše oslobodila gasova.

- Blaga masaža bebinog stomaka u smjeru kazaljke na satu može da bude od pomoći, ali nikako nakon obroka, već sat vremena prije njega.

- Ukoliko beba pije mlijeko na flašicu, provjerite širinu otvora na cucli, s tim da za novorođenče treba birati najmanji otvor, a su skladu sa uzrastom bebe birajte veći otvor.

- Ukoliko dojite bebu, možete probati da prilagodite svoju ishranu i privremeno izbacite namirnice koje mogu izazvati nadimanje stomaka.

- Ako se beba hrani formulom, razmotrite prelazak na drugu vrstu adaptirane formule kojom hranite bebu ili prelazak na specijalizovane formule protiv grčeva, uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom.

- Ono što bi takođe moglo pomoći je topla kupka, peškirić natopljen toplom vodom ili termofor za bebe koje ćete držati na bebinom stomaku.

- Posavjetujte se sa pedijatrom oko preparata koji služe za ublažavanje grčeva, ali nijedan od tih preparata nemojte uzimati na svoju ruku.

Osim toga, neki pedijatri preporučuju da pored jednog obaveznog podrigivanja nakon obroka prekidate bebu par puta tokom hranjenja kako bi podrignula. To je još jedan postupak koji sprečava nagomilavanje vazduha u stomaku, koje može biti bolno za bebu.