Bojan_Sapuric.jpg

Narodni demokratski pokret (NDP) mogao bi napustiti vladajuću koaliciju predvođenu SNSD-om, a njen lider Bojan Šapurić, kandidovati se za gradonačelnika Trebinja.

Daje se to naslutiti po današnjem "nastupu" Šapurića na društvenoj mreži "Iks". On je prvo retvitovao nezvanične informacije koje govore o prekidu pomenute saradnje, i tako im dao na značaju, a potom se i sam oglasio.

- Predsjedništvo NDP-a će odlučivati o sudbini i nastupu NDP-a, i mojoj kandidaturi za gradonačelnika Trebinja - napisao je Šapurić.

Podsjećamo, NDP je od svog osnivanja bio pozicioniran kao "žestoka" opoziciona stranka, predvođena njenim dugogodišnjim liderom Draganom Čavićem, te Krstom Jandrićem i pokojnim Zdravkom Krsmanovićem, koja je u nekoliko izbornih ciklusa provela u koaliciji sa SDS-om i PDP-om. Nakon izbora 2018. godine, stranka čini za mnoge iznenađujući preokret te ulazi u koaliciju sa blokom koji predvodi SNSD, a pomenutim putem nije krenuo samo Jandrić.

Čavić je odluku obrazložio višegodišnjim trendom opadanja podrške birača zbog čega je, kako je rekao, bilo nužno činiti promjene. Međutim, partija je u godinama koje su potom uslijedile gotovo pa iščezla. Na izborima 2022. godine nije obezbijedila parlamentarni status ali joj je, prije svih, predsjednik Srpske Milorad Dodik davao na značaju, te pozivao njenog lidera na sastanke sa ostatkom koalicionih partnera.

Čavić, koji je 2019. imenovan za direktora banjalučke Elektrokrajine, otišao je sa čela NDP-a u decembru 2022. godine, a za njegovog nasljednika izabran je upravo Šapurić.

NDP trenutno ima predstavnike u skupštinama pojedinih lokalnih zajednica.