Radovi crkva tini2.jpg

Počeli su radovi na izgradnji novoga hrama Svetih Ćirila i Metodija u trebinjskom naselju Tini.

Nadležni paroh protojerej-stavrofor Boris Banduka rekao je da će hram biti mjesto u kome će se vjernici sabirati i okupljati, jer crkva upravo i znači sabranje.

"To je zajednica Boga sa ljudima. Namjena njena jeste da nas učini crkvom, a to znači zajednicom jednih sa drugima. Tada ćemo se moći najlakše prilagođavati vremenu i problemima sa kojima se susreće savremeni čovjek. Da ovom gradnjom i mi sebe počnemo izgrađivati i obnavljati u sebi lik Božiji. Ako Bog da, kada se izgradi ovaj hram da svi zajedno redovno dolazimo na bogosluženja i budemo dio liturgijske zajednice ovog hrama, pričešćujući se i da kao takvi postanemo zajedničari vječnoga Carstva Božijeg", naveo je Banduka.

On je istakao da je ovo prva faza radova koja obuhvata zemljane radove, betonske i armirano betonske radove, jedan dio izolaterskih radova i zidarske radove.

"Ono što je važno napomenuti jeste da poslije izrade temelja crkve ova faza radova obuhvata zidanja konstruktivnih zidova crkve šupljim blokovima i zidanje lučnih konstruktivnih zidova koji će se raditi punom opekom. Takođe, zidanje poluobličastih svodova, pandantifa, polukalota i kupola biće šupljom opekom. Pomenuću da su u prvu fazu uključeni i radovi na otvorenom trijemu koji će se nalaziti u blizini hrama, a to je izrada armirano betonskih temelja, betonske podne ploče, betonskih vertikalnih serklaža i hidroizolacije podne ploče", pojasnio je Banduka.

Radovi crkva tini1.jpg

Što se tiče prikupljanja novčanih sredstava, Banduka kaže da su on kao nadležni paroh i crkveni odbor zadovoljni odzivom priložnika, kao i donatorima u materijalu.

"Prvu fazu radova počeli smo jer smo za njenu realizaciju uspjeli obezbjediti gotovo sve, a to podrazumijeva novčane priloge i donacije u materijalu. Druga faza radova obuhvataće krovopokrivačke i kamenorezačke radove, a nastavak tih radova zavisiće od dinamike prikupljanja dobrovoljnih priloga", kazao je Banduka.

On se zahvalio svim dosadašnjim i budućim priložnicima.

Broj žiro računa za uplate iz Republike Srpske i BiH

IMG-6f8e4e41713799bf49030d5f5624a302-V.jpg

Instrukcije za devizne uplate

IMG-31c0ec0bbaece6603ab32fd0a8cf2ba8-V.jpg

Uprava Treće parohije trebinjske obratila se crkvenoj opštini u Orlandu - Floridi i njihovom svešteniku ocu Ljubiši Brnjošu da preko njihovog računa u inostranstvu prikuplja novčanu pomoć za izgradnju hrama na Tini.

Oni su to prihvatili i preko gofundme pokrenuli prikupljanje pomoći. Po završetku akcije prikupljeni novac će biti uplaćen na devizni račun crkvene opštine u Trebinju.

U prilogu je link preko koga svoje novčane priloge mogu uplatiti svi zainteresovani a koji žive u zemljama: SAD, Kanada, Australija, Velika Britanija, Danska, Irska, Norveška, Švajcarska, Austrija, Finska, Italija, Portugal, Belgija, Francuska, Luksemburg, Španija, Njemačka, Holandija i Švedska.

LINK

Crkva tini.jpg