godisnjica darivanja krvi.jpg

U Trebinju je danas obilježeno 58 godina od prvog davanja krvi u službi za transfuziju. Tim povodom organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi, te služen pomen i položeno cvijeće kod spomenika poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima.

Šef Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje Dragan Šarenac rekao je novinarima da su današnje aktivnosti organizovali Gradska organizacija Crvenog krsta, odnosno Klub dobrovoljnih davalaca krvi "Risto Špuran".

"Veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi se prijavio da daruje krv", rekao je Šarenac i zahvalio se svim dobrovoljnim davaocima krvi za izuzetnu saradnju.

Šarenac je rekao da je današnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi trinaesta u ovoj godini, te da su u njoj učestvovali i dobrovoljni davaoci iz Crne Gore i drugih gradova iz Republike Srpske.

Cvijeće kod spomenika poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi danas su položile delegacije Gradske uprave Trebinje na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i Gradske organizacije Crvenog krsta.

Prva jedinica krvi darovana je 7. marta 1966. godine, a za 58 godina postojanja dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju u Službi za transfuzijsku medicinu prikupljeno je 58.795 jedinica krvi.