Igor radojicic.webp

Iako je do lokalnih izbora u BiH ostalo sedam mjeseci, političke partije, grupe i razne marketinške agencije počele su da rade istraživanja kako bi provjerili rejtinge pojedinih političara i političkih partija.

"Nezavisne novine" imale su uvid u jedno takvo istraživanje koje se odnosi na Banjaluku. Zanimljivo je da istraživanje pokazuje da Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke, i dalje ima značajnu podršku, iako nije ni najavio svoju kandidaturu, a veliko je pitanje da li bi imao i podršku svoje sada već bivše partije SNSD-a, budući da je nakon prošlih lokalnih izbora isključen iz nje.

S obzirom na rezultate istraživanja, postavlja se pitanje da li se Radojičić vraća u politiku.

Istraživanje je urađeno u prvoj polovini februara na uzorku od 1.000 punoljetnih građana Banjaluke. Gradska naselja u istraživanju su zastupljena sa 73 odsto, a seoska sa 27 odsto. Isto istraživanje, sa istim pitanjima, urađeno je i u jesen prošle godine.

"Na pitanje koji političar bi najbolje riješio lokalne probleme, građani su najviše pominjali Draška Stanivukovića, Milorada Dodika i Igora Radojičića, koji je politički neaktivan već tri godine, što je svojevrstan kuriozitet. Svi pomenuti, kao i cijela politička scena u Banjaluci, u padu su popularnosti u odnosu na jesen 2023. godine. Čak 26 odsto građana smatra da 'grad izgleda kao da trenutno njim niko i ne upravlja!'", navedeno je u istraživanju, u kojem se ističe i da još uvijek blaga većina građana smatra da se bolje živjelo u vrijeme administracije prethodnog gradonačelnika Igora Radojičića, u odnosu na mandat aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića, dok je u porastu broj građana koji ne mogu da se opredijele "kada je bilo bolje".

Ako bi se sutra održavali izbori za gradonačelnika, prvi izbor većine glasača u Banjaluci bi bio sadašnji gradonačelnik Draško Stanivuković sa oko 28 odsto glasova anketiranih. Međutim, u istraživanju se navodi da je to polovina podrške koju je Stanivuković imao na izborima 2020. godine.

"Prema podršci Banjalučana, na drugom mjestu je Igor Radojičić, iako nije ni najavio kandidaturu, politički je neaktivan i iza sebe nema nijednu političku partiju", navedeno je u istraživanju, u kojem se navodi da je na trećem mjestu lider Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić, kojem već mjesecima podrška blago raste, dok je na četvrtom mjestu Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Skoro 25 odsto građana trenutno ne podržava nijednog od prethodne četvorke ili želi nekog drugog, tako da će trka za prvog čovjeka Banjaluke biti otvorenija nego ikad.

Posebno je zanimljivo stranačko opredjeljenje birača u Banjaluci. Kao treća politička snaga odmah iza PDP-a i SNSD-a pojavljuje se potencijalna nezavisna lista Igora Radojičića. Radojičićeva lista bi, prema istraživanju, bila daleko ispred tradicionalnih partija koje su već prisutne u Skupštini grada Banjaluka.

"Ako bi se sad održavali izbori za Skupštinu grada Banjaluka, SNSD bi dobio oko 25 odsto glasova, PDP jedan procenat manje, a nezavisna lista Igora Radojičića oko 13 odsto. Cenzus bi još prešli i osvojili mandate Narodni front Jelene Trivić, Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića i SDS, dok su svi ostali daleko ispod cenzusa", navedeno je u istraživanju.

Takođe, navodi se i da bi potencijalna nezavisna lista Igora Radojičića imala čak 27 odsto birača koji bi glasali ili možda glasali za nju.

"Ovakva situacija još nije zabilježena, niti se sa nečim sličnim može uporediti, pošto lista Igora Radojičića ne postoji ni u najavi, osim u spekulacijama", navedeno je u istraživanju.