Stan geneks.jpg

Stan od 42 kvadratna metra na 30. spratu kule „Geneks“ u Beogradu, a koji je oglašen na prodaju "zajedno sa stanarima", prodat je na aukciji za devet miliona dinara (150.000 KM), a kupac je predsjednik odbora povjerilaca kompanije „Generaleksport“ u stečaju Božidar Stavrić.

Na licitaciji je učestvovao još jedan zainteresovani, Lazar Đelmaš ali je odustao na cijeni od osam miliona dinara, piše Kurir.

Oglas za prodaju imovine iz stečaja „Generaleksporta“ objavljen je početkom februara. I ništa ne bi bilo čudno da među oglašenom imovinom nije stajao i stan od 42 kvadrata "u paketu" sa stanarima, koji se na prodaju nudio po početnoj cijeni od 5.497.277,32 dinara. To je nešto manje od 47.000 evra, odnosno oko 1.117 evra po kvadratu.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da je u pomenuti stan "useljeno treće lice bez pravnog osnova".

- Prilikom procjene konstatovano je sledeće: da je bez pravnog osnova u stan useljeno treće lice, protiv koga je kompanija „Generaleksport „DP Beograd u stečaju, dana 17. novembra 2022. pokrenula tužbu radi iseljenja. Do oglašavanja ove prodaje, isto lice nije iseljeno sa svim licima i stvarima iz stana - stoji u oglasu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Predsjednik odbora povjerilaca kompanije „Generaleksport“ u stečaju Božidar Stavrić je, po objavljivanju ovog oglasa, naveo za N1 da pomenuti "stan od 42 kvadrata pripada Budimiru Mrdoviću, odnosno Desimiru Mrdoviću, a u papirima trebalo bi da je vlasništvo kompanije Generaleksport u stečaju".

- Budimir zastupa Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika i već osam godina vodi stečaj, ali osim prodaje poslovnog dela, ništa se nije uradilo. Desimir je rođeni brat Budimira koji je godinama obavljao nepostojeću funkciju upravnika poslovnog dela - naveo je Stavrić.

Prema papirima, kako je tada izvijestio N1, iako se nalazi u stambenom dijelu „Geneks“ kule, pravo na ovaj stan u potkrovlju polaže „Generaleksport“. Ali pravo svojine nad ovim prostorom zatražio je 2018. godine Luka Mrdović - Budimirov sin.

- Prema papirima koje ja imam - od 2022. vlasnik je Desimir Mrdović - rekao je za N1 Božidar Stavrić.

Poslovni dio „Geneks“ kule dobio je novog vlasnika - preduzeće „Eureka bar“ - prij godinu dana. Tada je, 6. februara 2023, „Eureka bar „na javnom nadmetanju za poslovni dio Geneks kule ponudila 2,4 milijarde dinara.