Kisa.jpg

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu vremensku prognozu do 19. marta 2024. godine.

Nestabilna atmosfera usloviće promjenjive vremenske prilike narednih dana. Povremene padavine pljuskovitog karaktera očekuju se širom zemlje, a nešto izraženije u Hercegovini.

U centralnim i istočnim predjelima Bosne, 6. i 7. marta, izgledne su obilnije padavine, na planinama 7. marta moguća je susnježica i snijeg.

Od 9. do 11. marta ponovo se očekuje period sa padavinama, na jugu i jugozapadu uz intenzivnije pljuskovite padavine, u centralnim dijelovima Bosne umjerene, a u drugim dijelovima slabe padavine.

Od 12. do kraja prognoziranog perioda izgledno je stabilnije vrijeme uz obilje sunca i samo povremene pljuskove kiše i to 16. i 17 marta.

Nastavlja se period sa natprosječno visokim temperaturama. Do 13. marta, na planinama centralne i istočne Bosne jutarnje temperature se očekuju od -2 do 3, a od 1 do 6 u nižim predjelima Bosne, u Hercegovini od 3 do 8 stepeni.

Danju u Bosni do 14 u Hercegovini do 18 stepeni. Od 14. marta do kraja prognoziranog perioda, minimalne temperature u Bosni očekuju se od 4 do 9, u Hercegovini od 7 do 12 stepeni, a maksimalne u Bosni do 18 u Hercegovini do 21 stepen.