Struja.jpg

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede BiH (EP BiH) Sanel Buljubašić izjavio je Feni da su osnovne pretpostavke za pozitivno poslovanje i održavanje elektroenergetske stabilnosti, povećanje proizvodnje i isporuke uglja iz rudnika Koncerna EPBiH, smanjenje troškova koji ne utiču na sistem proizvodnje i održavanja, te pokretanje tarifnog postupka za javno snabdijevanje.

"Zatekli smo gubitak od 67 miliona KM za period januar-avgust prošle godine. Uradili smo revidovani plan poslovanja za 2023. godinu prema kojem je do kraja godine procijenjen gubitak od 80 miliona KM. Međutim zbog niza okolnost i troškova koji se nisu mogli predvidjeti revidovanim planom poslovanja za 2023. godinu procjena je da će gubitak biti veći", naveo je Buljubašić.

Neminovno je, prema njegovim riječima, pokretanje postupka tarifiranja za javno snabdijevanje, pa razmatraju opciju uvođenja blok tarifa, čime bi se stvorili uslovi za dodatnu štednju potrošnje električne energije i zaštite određenog broja kupaca kojima potrošnja ne prelazi 268 kWh/po mjesecu.

Podsjećamo, Elektroprivedi Republike Srpske je odobrena blok tarifa od januara 2023. godine i ona podrazumijeva da se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj cijeni.

Cilj je bio da se zaštite potrošači koji troše do 500 kilovata električne energije mjesečno.

Međutim, nakon što je Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića uputila apelaciju o ovom načinu obračuna, Ustavni sud RS je poništio blok tarifu i sada će 86 odsto građana plaćati električnu energiju po novim, uvećanim cijenama.

Blok tarifa se već primijenjuje u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji.