zaduzbinarski koncert trebinje2.jpg

Pravoslavno sportsko udruženje "Sveti SRB i ja" i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva organizovali su u trebinjskom Kulturnom centru Zadužbinarski koncert pod nazivom "U čast predaka, za budućnost potomaka".

Oko 80 umjetnika, članova orkestra i hora Krfskog Konzervatorijuma talentovanih muzičara "Odion" i Muzičke škole Krfa, sa solistom meco–sopranom Stamatinom Karidi, a sve pod dirigentskom palicom maestra Kimonasa Čitirisa Kupovinom, priredili su koncert na kome je sav prihod od prodatih ulaznica namijenjen za izgradnju dječijeg i omladinskog obrazovnog kampa koji je "Sveti SRB i ja započela na Krfu.

Predsjednik Udruženja "Sveti SRB i ja" Dimitrije Stikić kaže da su zadužbinarski koncerti počeli prije dvije godine i da je ovo 13. koncert, dodajući da je ovo nastavak projekta "Stopama naših predaka", koji je počeo 2012. godine.

"Okupljamo najbolju djecu iz regiona, koja borave 15 dana na Krfu, podržavajući život naših predaka od prije 100 godina. Za sve ovo vrijeme preko 600 djece, od 12 do 18 godina, vodili smo stopama predaka i došli smo u fazu da moramo da pravimo veći kamp. I uz podršku naših grčkih prijatelja, koji dolaze sa svojim muzičkim i kulturnim institucijama, održavamo koncerte po regionu, zajedno sa domaćinima. Najviše djece iz Republike Srpske bilo je iz Trebinja, a oni su kasnije kao studenti i odrasli bili dobri pomoćnici u kampu", rekao je Stikić.

zaduzbinarski koncert trebinje1.jpg

Sekretar Udruženja škole talenata „Odion“ Evangleos Zikos je rekao da su odsvirali i otpjevali pjesme Teodorakisa i Hadžitakisa, dva svjetski najpoznatija grčka umjetnika.

"Konzervatorijum na Krfu je osnovan 1894. godine pod nazivom 'Pevačko društvo Krfa', a 13. februara 1899. godine preimenovan je u 'Krfski konzervatorijum'. To je drugi najstariji aktivni konzervatorijum u Grčkoj poslije Atinskog konzervatorijuma (1871). Trenutno zapošljava preko 50 nastavnika i ima više od 300 studenata. Predstavlja znamenitost u istoriji grčke muzike. Tokom više od jednog vijeka starog prisustva, mnogi kasnije renomirani muzičari koji su se istakli u Grčkoj i inostranstvu su njegovi učenici. Najveća čast za Konzervatorijum je bila nagrada koju je Atinska akademija dodijelila Konzervatorijumu 1997. godine, za posebne zasluge za narod i državu Grčku", rekao je Zikos.

Cilj koncerta je da se i baštini i njeguje prijateljstvo dva bratska naroda i nastavljaju vrijednosti koje su utemeljili preci, a sve je kulminiralo na kraju dvoipočasovnog programa kada su svi zapjevali pjesmu "Još ne sviće rujna zora" i "Tamo daleko".

Pokrovitelj koncerta je Grad Trebinje.