Vjezba stit 20242.jpg

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Trebinju danas su pripadnici jedinice Civilne zaštite izveli pokaznu vježbu "Štit 2024" po scenarijumu zemljotresa, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite.

Direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" u Trebinju Stevan Bekan istakao je da su u okviru vježbe pokazali kako se izvršava evakuacija, te ukazuje pomoć u slučaju zemljotresa.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ova vježba prilika da se sagleda šta nedostaje službi, kao i da se uvežu sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Ne sumnjam da ovi ljudi profesionalno odgovaraju svakom zadatku i da slobodno možemo mirno da spavamo", rekao je Ćurić novinarima i zahvalio pripadnicima službi zaštite i spasavanja za angažman tamo gdje je bila potrebna pomoć.

Šef Odsjeka za odbranu i vanredne situacije Zrenjanina Miroslav Sladević rekao je da je u tom gradu u postupku formiranje jedinica Civilne zaštite opšte namjene i specijalizovane jedinice.

Vjezba stit 20241.jpg

"Funkcioniše gradski Štab, operativni timovi, kao i sva ostala radna i pomoćna tela Štaba koja pomažu gradonačelniku u donošenju odluka", rekao je Sladević

U današnjoj akciji učestvovali su predstavnici Policijske uprave Trebinje, JU „Ekologija i bezbjednost“ - služba Civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite, TVJ Trebinje, Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici, SD „Zelena brda“ i PD „Vučji zub“, DVD „Lastva“, DVD „Zubci“, DVD “Jasen-Mosko”, DVD “Bjelasica”, Elektrohercegovina, Centar za gazdovanje kršom, Državna granična služba, Komunalno a.d. Trebinje, JP “Radnik”, ekipa prve pomoći gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje, sanitetska ekipa Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje.