Sladjana skocajic.jpg

U Trebinju će početkom maja prvi put biti održan festival kantautorske muzike "Kantarion", a trenutno su u toku pregovori o nastupima sa poznatim kantautorima iz regiona Dadom Topićem, Ibricom Jusićem i drugima, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za kulturu grada Trebinja Slađana Skočajić.

Skočajićeva je rekla da će festival, čiji glavni organizator je Hercegovac Brano Likić, biti održan 3. i 4. maja.

"Prvog dana će nastupiti stari kantautori iz regiona, a drugog dana `mlade snage`", rekla je Skočajićeva.

Ona je dodala da gradska vlast, kada je riječ o kulturi, trudi se da je drži visok kvalitet, ali daju priliku i mladim ljudima da se iskažu.

Skočajićeva je rekla da su u prošloj godini u svim manifestacijama, zajedno sa učesnicima iz regiona, učestvovali domaći umjetnici. Ona kaže da se Trebinje može pohvaliti dobrom bazom ljudi koji se bave umjetnošću.

Kad je riječ o glumi, ona kaže da Gradsko pozorište postoji u okviru Kulturnog centra, ali da je potreban dalji razvoj potencijala, a grad Trebinje je iznjedrio deset mladih glumaca koji rade u regionu.

Skočajićeva kaže da će za nešto više od mjesec dana početi procedura za manifestaciju "Trebinjsko kulturno ljeto", navodeći da će ta manifestacija početi "Dučićevim danom", početkom aprila, a završiti "Dučićevim večerima poezije" početkom novembra.

"Ljetni festival ` Music and more summer fest` će biti održan početkom avgusta, `Festival festivala` krajem jula, Festival evropskog i mediteranskog filma se očekuje krajem jula, Džez festival koji je poslije slave grade, bio je hrabar korak, a stekao je izuzetnu popularnost", rekla je Skočajićeva.

Ona je dodala da grad ima izuzetnu saradnju sa kulturnim ustanovama, koje samostalno rade neke od manifestacija, kao što su izložbe poznatih umjetnika, promocije knjiga i slično, napominjući dobru saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, kao i sa gradovima u regionu.

Skočajićeva je rekla da je grad Trebinje dobio saglasnost nadležnog ministarstva za reparaciju ljetnog kina, a trenutno su u pregovorima sa Evropskom komisijom oko finansiranja ovog projekta.

"Sada se radi završna faza popločavanja Starog grada u toj zoni, vršiće se priprema terena, podloge ljetnjeg kina i reparacija zidina", rekla je Skočajićeva.

Ona je napomenula da bi grad trebalo na proljeće da dobije binu koja bi bila postavljena ili na trgu ili u parku, na kojoj će u ljetnim mjesecima mladi umjetnici pokazati građanima i turistima da Trebinje jeste grad kulture.