Izlozba o vladici atanasiju3.jpg

Izložba fotografija blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija pod nazivom "Dete - parče neba na zemlji", autora jeromonaha Teofila, otvorena je u Kulturnom centru.

Otvaranjem izložbe su počeli trodnevni događaji u čast vladike i povodom tri godine od njegovog upokojenja.

Prema riječima autora izložbe jeromonaha Teofila — nastojatelja manastira Duži, izložba se sastoji od fotografija iz arhive vladike Atanasije i to od mnogobrojnih njegovih fotografija sa djecom.

Izlozba o vladici atanasiju2.jpg

"Ali, isto tako i od pisama i poklona koje je dobijao od djece, a uokvirene su u ikonične ramove. Izložba je puna života, radosti, baš onakva kakav je bio i vladika Atanasije, koji je, prije svega, Božiji čovjek, ali i jedno veliko dijete jer je od srca volio djecu, u čemu se krila njegova velika bogoslovska dubina", naglasio je jeromonah Teofil.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je da se, otkada je vladika Atanasije došao u Hercegovinu, sve nekako odjenulo u teoloiju i dobilo dublji, besmrtni smisao.

Izlozba o vladici atanasiju4.jpg

"Najbolje su to osjećala djeca, ali i mnogi od nas. Kad je bio među nama osjećali smo pulsiranje života i živi dodir vaskrsloga Hrista, kojem nas je privodio, a što se osjećalo kroz radost koja je izbijala iz njega", dodao je vladika Dimitrije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je svetovasilijevska Hercegovina i Atanasijeva Hercegovina, tog pastira, koji je, nakon decenija bezbožništva na ovom prostoru, uspio da vrati narod na pravi put Vaskrsenja i Carstva nebeskog.

Izlozba o vladici atanasiju1.jpg

Ćurić je rekao da je vladika Atanasije ostavio neizbrisiv trag kod svih, te dodao da je živjeti u vrijeme vladike Atanasija bio veliki dar, jer je njegov ovozemaljski život bio svojevrsna misija da otuđeni narod vrati prađedovskim korijenima.

On je istakao da se i danas čuva zavjet koji je vladika postavio svojim savremenicima, istakavši da su Hercegovina i Trebinje imali tu čast da vladika Atanasije tu provede skoro 30 godina.

"Vladika Atanasije je sa crkvom i narodom obnavljao temelje razrušenih i opustjelih manastira, obilazio prve ratne linije i bio riječ utjehe i podrške kada je bilo najteže, a sjećamo se i nepreglednih kolona ljudi koje je krstio na Trebišnjici, a mnogima je bio i kum", podsjetio je Ćurić.

On se zahvalio Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj za organizovanje događaja posvećenih vladici Atanasiju, koji će biti nastavljeni naredna dva dana.

Izlozba o vladici atanasiju5.jpg