Stanic promocija1.jpg

U Narodnoj biblioteci je održano književno veče naše sugrađanke Nataše Stanić na kojoj su predstavljene tri njene nagrađivane knjige: „Krešendo kiše“, „Kosovski krici“ i „Gdje je konac, Arijadna?“.

"Krešendo kiše" je lirska proza i forma liči na Andrićevu "Znakovi pored puta".

"To su moja lična osjećanja, emocije, misli, pretočeni u kratke fragmente o životu, ljubavi, smrti, o svemu. 'Kosovski krici' su zbirka pjesama koja je osvojila prvo mjesto na 'Drinskim književnim susretima'. To je poema o Kosovu koja se sastoji od 89 raznih stihova, dijelova, emocija, šta znači Kosovo, stradanje, patnja. Ovaj broj je simboličan jer u sebi nosi godine (1389 pa zatim 1989 kada je obilježeno šest vijekova bitke). Prvi koji je pročitao ovaj rukopis 'Kosovski krici' bio je blaženopočivši vladika Atanasije koji je pohvalio moj rad i ta podrška mnogo mi je značila. I sada kada obilježavamo tri godine od njegovog upokojenja moram da se sjetim njegove poruke, podrške koju mi je davao", iskrena je Stanićeva.

"Gdje je konac, Arijadna?" je psihološki, istorijski, ljubavni roman koji govori o raznim temama i u sebi nosi simboliku, a to je mit o Arijadni koja je dala konac Tezeju da se izvuče iz lavirinta.

"Budući da je sve ovo lavirint u kome se nalazimo i uvijek tražimo izlaz. Na koricama knjige napisane su riječi 'vjera i ljubav će pokazati put', a to je u stvari naslov recenzije koju je napisala majka troje djece koja živi na Kosovu i Metohiji, Nevena Milosavljević. Drago mi je da je ona napisala recenziju jer je to simbolika koja se nadovezuje na Arijadnu i nadovezivanje na 'Kosovske krike'. To znači da nas još ima na Kosovu i Metohiji koji žive, rade, istrajavaju i nose naš smisao da se izdrži u najtežim trenucima", jasna je Stanićeva.

Stanic promocija2.jpg

Prethodne knjige poezije govorile su o Bogu, ljubavi, smrti. Sve knjige su različite, ali opet se nadovezuju jedna na drugu i nose svoju nit, emociju.

"Kod mene je i u poeziji i prozi najvažnija molitva, vjera u Boga, borba između dobra i zla. Zahvaljujem se Narodnoj biblioteci, Gradskoj upravi koja mi je dodijelila sredstva za štampanje romana i svim čitaocima. Imam poruku 'Nikad ne odustajte od cilja nego sa vjerom i nadom u Boga uvijek idite naprijed, pošteno i pravedno do cilja'", istakla je Stanićeva.

U muzičkom programu učestvovali su učenici Muzičke škole.

Nataša Stanić rođena je 1971. godine u Trebinju. Piše poeziju i prozu i za svoj rad dobila je brojne nagrade. Zastupljena je u zbornicima i antologijama, te prevođena na više jezika. Do sada je objavila šest knjiga: „Lirika lavirinta“, „Sonatini snovi“, „Ulica sunčana“, „Krešendo kiše“, „Kosovski krici“ i „Gdje je konac, Arijadna?“. Član je Udruženja književnika Republike Srpske. Živi i stvara u rodnom Trebinju.

Ovo je dio iz "Kosovskih krika"

"Sve svetinje tvoje u meni žive

Molitve koje u nebesa razneh

Pokajanje tražim za krive.

Kriknuh kao ranjena zver i zanemeh.

Utrobu moju prerežaše mačem

Izvađenog iz pakla pravo

I dete nerođeno mi ubiše

A sanjah da ga rodim, živo i zdravo".