vladika atanasije.jpg

Povodom tri godine od upokojenja blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, u Trebinju će biti održan niz događaja o čijem će bogoslovskom i pastirskom radu, značaju njegovog lika i djela od sutra do nedjelje, 3. marta, govoriti mnoge istaknute ličnosti i javni poslenici.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske najavljeno je da će u nedjelju više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih crkava služiti božanstvenu liturgiju i parastos blaženoupokojenom vladici Atanasiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U Kulturnom centru Trebinje sutra u 18.30 časova planirano je otvaranje izložbe fotografija episkopa Atanasija "Dete - parče neba na zemlji", autora nastojatelja manastira Duži jeromonaha Teofila, naveli su iz Eparhije.

Najavljeno je da će istog dana od 19.30 časova biti održana prva sesija "Svetosavska i Svetovasilijevska Hercegovina", na kojoj će učestvovati profesori Momčilo Golijanin, Ljerka Jeftić, te Jovo Marić i Senka Durutović.

U Kulturnom centru Trebinje će u subotu, 2. marta, od 18.30 časova biti promovisano drugo izdanje knjige vladike Atanasija pod nazivom "Asketika", o kojoj će govoriti episkop zapadnoamerički Maksim i otac Milorad Sredojević.

Istog dana u 19.30 časova biće održana i druga sesija "Ogledalo, zagonetka i ličnost", na kojoj će govoriti mitropolit Mesogeje i Lavreotike Nikolaj /Hadžinikolau/.

Iz Eparhije su najavili da je u nedjelju u Kulturnom centru Trebinje od 19.30 časova planirana i treća sesija "Živo predanje u Crkvi" na kojoj će govoriti njihova visokopreosveštenstva mitropoliti kruševsko-demirhisarski Jovan i dabrobosanski Hrizostom, kao i Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije i iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo.