20240227173457_819586.webp

Lideri političkih partija koji čine na nivou BiH nisu uspjeli dogovoriti usvajanje zakona o sukobu interesa, sudovima BiH i Izborni zakon BiH, koji su neophodni za odluku EU da otvori pregovore sa BiH.

"Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak. Evidentno je da nismo uspjeli kao predvodnici politika nismo uspjeli. Za očekivati je da u narednih par dana možemo nešto usaglasiti", rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a dodajući da su različiti razlozi zbog kojih zakoni nisu usaglašeni.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata. On je rekao da su najbliži da dogovore zakon o sukobu interesa ali da su ostali "zakovani" kada je riječ o zakonu o sudovima i Izbornom zakonu.

"I kada se ne složimo, radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe i podjele. Probaćemo dalje da to riješimo", rekao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da se od EU traži da obezbjedi datum za pregovore te da smatra da je dosta toga urađeno i da 21. marta, Evropsko vijeće treba da da pregovore.

"Bez datuma o pregovorima to ne bi značilo ništa i bez datuma osjećali bi se prevarenima. Ostaje okvir od nekoliko zakona, zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon i naravno zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH koji smo rekli rješavati odmah poslije marta", rekao je Dodik dodajući da se uspjelo svesti priča o Izbornom zakonu na nekoliko tema, a to su izbori članova Predsjedništva BiH, izbora Centralne izborne komisije BiH.

Govoreći o zakonu o sukobu interesa, Dodik je rekao da smatra da se to može završiti i uputiti u Savjet ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH te da bi bilo dobro da se taj zakon završi.

"Budžet je usaglašen i trebao bi da prođe određenu proceduru. Dogovori o raspodjeli sredstava ostaju i treba da nastavimo da radimo. Ovo se ne može tretirati ni kao neuspjeh. Za razliku od prošlog sastanka došli smo u poziciju da imamo zakon", rekao je Dodik.

Kada je riječ o zakonu o sudu, Dodik je ponovio da je Apelaciono odjeljenje treba da se dislocira u Banjaluku te da Sud BiH može da odlučuje i postupa samo po zakonima koje donose Parlamentarna skupština BiH.

Dodik je ponovio i da ukoliko Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika nešto nametne, da od evropskog puta nema ništa.