Predavanje sveta zemlja1.jpg

U Muzeju Hercegovine održano je slikovno predavanje bibliste Srđana Ratkovića, profesionalnog biblijskog vodiča Ministarstva turizma Izraela, pod nazivom "Između Srbije i Svete zemlje Izrailjeve".

Osnovna tema je bila prikazivanje i upoznavanje svetih mjesta Sinaja, Izraela i Palestine, a Ratković je dao duhovno iskustvo blagodati Svete zemlje kroz biblijsku i svetootačku istoriju sa poznatim značajnim tačkama za nas.

To su hodočašće arhiepiskopa srpskog Save u XIII vijeku, stvaranje srpske monaške zajednice okupljene oko ktitorskog manastira Svetog Arhangela Mihaila u Jerusalimu u periodu XIV-XVII vijeka, padanjem srpske duhovne misije u zaborav, obnove interesovanja pod Obrenovićima i Karađorđevićima u XIX-XX vijeku, ponovnu opskurnost u periodu postojanja države SFRJ, kao i duhovnu obnovu kroz poklonička putovanja savremenog doba.

Srđan Ratković je Novosađanin koji živi u Izraelu, biblista, lingvista i dugodišnji vodič po Svetoj zemlji.

Predavanje sveta zemlja2.jpg

„Ideja je bila da upravo ovdje predstavimo šta je to zajedničko Trebinju i Svetoj zemlji. Na ideju sam došao zahvaljujući svešteniku Aleksandru Iliću, sa kojim sam studirao, a sa kojim sam se nakon toga susreo poslije 20 godina i to u Jerusalimu. Najveća sabornost našeg naroda kada posjeti Jerusalim je kod Hrista, smještena u tajni vaskrsenja“, istakao je Ratković.

U toku predavanja prisutni su imali priliku da uz objašnjenje vide i brojne fotografije iz Svete zemlje, koje su vizuelno obogatile ovo veoma zanimljivo predavanje o Svetoj zemlji