Dejan stosic2.jpg

Velikom prijatelju Republike Srpske i Hercegovine, graditelju mostova između jednog naroda sa dvije strane Drine, patrioti i rodoljubu Dajanu Stošiću iz Smedereva, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zlatnu medalju za zasluge.

Stošiću je ovo veliko priznanje uručeno povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, a na prijedlog zavičajnih udruženja Hercegovaca u Srbiji, koji su prepoznali njegove aktivnosti na spajanju i zbližavanju mladih iz Srbije i Hercegovine.

"Zlatnu medalju doživljavam kao veliko priznanje koje me obavezuje na još predaniji rad. Inače, u mom odrastanju i vaspitanju značajnu ulogu imao je moj deda, majčin otac, gorštak Janko Glogovac, koji je rođen u selu Panik u Bileći. Sa njim sam kao dete provodio mnogo vremena, koji mi je svojim pričama u najradijem detinjstvu probudio ljubav prema Hercegovini. On je kao amanet nosio u sebi roditeljski blagoslov. Zato sam ponosan na dedu koji je časno pronosio svoje srpsko ime. Tako se u meni spojio raspevani Vranjanski duh Borinog juga, ponos i merak, gde su mi koreni i odakle mi je otac i hercegovačka epska violentna stasitost, čast i plemenitost koju mi je usadio deda", rekao je Stošić.

Da bih se dedi Janku odužio prisetio se jedne važne činjenice koja je istaknuta u prijedlogu za ovaj orden.

"Naime, za vreme vladavine naprednjaka na čelu sa akademikom Stojanom Novakovićem u Srbiji je uvedena praksa pozivanja srpskih maturanata iz Austrougarske na saborovanje i akademsko druženje. Cilj Srbije je bio da se tadašnji maturanti saberu i da im se pokažu istorijske i kulturne znamenitosti u Srbiji.
To mi je bila ideja vodilja da svake godine tradicionalno okupljam, organizujem i finansijski pomažem višednevnu ekskurziju najboljih đaka osnovnih škola Republike Srpske da đakuju u Srbiji kako bi saznali o njenom istorijskom i kulturnom nasleđu i tako ih nadahnjujem patriotskim vrednostima i nacionalnim ponosom. Na isti način okupljao sam đake iz Srbije da bi upoznali Republiku Srpsku. Tako sam obavljao poslove, koje smatram da su od nacionalnog značaja jer bude patriotska osećanja i neguju ljubav omladine prema svojoj matici Srbiji. Zavičajna udruženja iz Hercegovine su prepoznala moje nastojanja za spajanje, saborovanje i zbližavanje đaka i omladine iz Republike Srpske i Srbije i predložila me za ovaj orden. Zahvalan sam im na predlogu. I ove godine za Dan zastave krećemo u novo okupljanje osnovaca u Republici Srpskoj kojima ćemo pokazati znamenitosti Valjeva i Brankovine, Oplenca, Požarevca, Novog Sada, Beograda", rekap je Stošić.

Na kraju je želio da iskaže veliku zahvalnost svim prijateljima u Srbiji i Hercegovini koji su mu pomagali u organizaciji posjeta sa obje strane Drine, zbog čega ova medalja dijelom pripada i njima.

"Jedan čovek ne može sam da sprovede sve ideje. SNAGA JE U LJUDIMA! Kao što Srbija ne sme da stane, tako ne sme da stane ni Republika Srpska i veza Srba sa obe strane Drine", zaključio je Stošić.