branko tupanjac beograd.jpg

Povodom nacionalnog praznika Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, u Čikagu je uručena Karađorđeva zvezda Branku Tupanjcu, jednom od najistaknutijih predstavnika srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama u proteklih više od pola vijeka.

Orden koji je Tupanjcu dodijeljen još 2022. godine u prostorijama Konzulata uručio mu je generalni konzul Damjan Jović, koji je ovom prilikom istakao da se Karađorđeva zvezda našla u pravim rukama:

- Gospodin Branko Tupanjac je uvijek bio primjer i pouzdan oslonac srpskom narodu u SAD i Srpskoj pravoslavnoj crkvi tokom posljednjih 50 godina. Karađorđevom zvezdom, odlikovanjem koje mu je predsjednik Vučić dodijelio povodom Dana državnosti 2022. godine, a koje mu je uručeno u Čikagu, država Srbija je željela da mu se zahvali i oduži za sve ono dobro što je za srpstvo učinio, a da nije morao da čini, niti je to od njega bilo ko morao da traži. Branko je svojim delima postavio znakove pored puta, putokaze, za svakog Srbina u rasijanju koji bi želio da ga njegov narod po dobrom pamti i da njegova djela vječno žive, istakao je Jović.

Branko Tupanjac je široj javnosti postao poznat kada je 1999. godine u Trebinju podigao Hercegovačku Gračanicu, u koju su nedugo zatim iz Amerike prebačene posmrtni ostaci velikog pjesnika i diplomate Jovana Dučića.

Pošto je iz ruku konzula primio orden, skromno je prokomentarisao:

- Za mene je ovo velika nagrada, i kada je čovjek dobije prvo upita sebe da li ju je zaslužio. A onda postavi i drugo pitanje: Kako će je sačuvati a da je ne uprlja? Nije to nimalo jednostavno već naprotiv, to je velika obaveza i iskušenje. Do sada sam dobio 24 ordena, između ostalog orden Svetog Save 1.stepena, koji sam dobio od patrijarha i Srpske pravoslavne crkve, zatim Nemanjin orden kojim je me odlikovao predsjednik Srbije, a tu je sada i Karađorđeva zvezda, čije ime već dovoljno govori. Nije bilo lako zaraditi ga, ali vjerujte da je u mom srcu još veći teret nositi ga - istakao je Tupanjac za Serbian Times.

Jedan od najbogatijih Srba u Sjedinjenim Američkim Državama rođen je 1938. godine u Bileći kao osmo dijete, u porodici Mata i Vase Tupanjac. Tupanjci su potomci Komnenića, iz čijeg bratstva je po predanju ponikao i veliki srpski naučnik Nikola Tesla.

Njegov otac Mato Tupanjac je jedno vrijeme boravio u Americi ne bi prehranio porodicu. Za njim je krajem 1960-ih došao i Branko, koji je za više od pola vijeka provedenih u Čikagu izgradio poslovnu imperiju sa više preduzeća, dva hotela, nekoliko benzinskih pumpi i desetinama zgrada, tržnih centara, fabročkih hala u vlasništvu.

Za to vrijeme Branko Tupanjac je organizovao i učestvovao u bezbroj humanitarnih akcija, naročito u vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije, ali i kasnije, pomažući izbejglicama i raseljenim licima, onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.