policija crne gore.jpg

Optužnica protiv takozvanog policijskog narko-kartela vraćena je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na dopunu istrage kako bi bile ispravljene greške u tom aktu, prenijeli su crnogorski mediji.

To je "Vijestima" saopštila Marija Raković, savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda u Podgorici.

Prvooptuženi u tom tužilačkom aktu je bivši policajac Mileta Ojdanić, a među optuženima su i gradonačelnik Budve Milo Božović, šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović...

Ukupno 21 osoba u tom predmetu optužena je zbog šverca oko 4,3 tone kokaina, pranja oko sedam miliona evra, nezakonitog uticaja na političku i izvršnu vlast, rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, ali i primjenjivanja nasilja i zastrašivanja.

Među njima je 12 policajaca, nekadašnjih i onih koji su u momentu hapšenja bili aktivni u službi, i jedan predsjednik opštine.

Organizatorima te kriminalne ekipe koja je radila za "kavački klan", Specijalno državno tužilaštvo označilo je bivšeg policajca Miletu Ojdanića i odbjeglog inspektora za suzbijanje krijumčarenja droga Ljubu Milovića.

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ljubu Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44).

Oni su optuženi da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa predsjednikom opštine Budva Milom Božovićem (46), šefom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom (41) i Božidarom Jabučaninom (46), Aleksandrom Kekovićem (31), Draženom Milovićem (36), Filipom Zindovićem (34), koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem (37), Tihomirom Adžićem (38), Ivanom Mijatovićem (38) i više NN lica.

Pojedince u toj kriminalnoj ekipi terete da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru.

Takođe, terete ih da su i primjenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija, uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mjesta u Upravi policije radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i drugih važnih podataka.

Optuženi su i da su novcem stečenim kriminalnom djelatnošću na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo.