dr ducic aneurizma trbusne aorte.jpg

Tokom dvodnevnog besplatnog ultrazvučnog pregleda aneurizme trbušne aorte koje je u trebinjskoj Bolnici obavljao najmlađi vaskularni hirurg srpske medicine naš Trebinjac dr Stefan Dučić, pregledano je 285 pacijenata, a kod njih 18 je otkrivena aneurizma od kojih šest pacijena treba operativno liječenje.

Dučić je sa svojim timom iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Srbije obavljao preglede 15. i 16. februara, a na koje su se mogli prijaviti svi zainteresovani građani Trebinja i Hercegovine.

"U Vojvodini, južnoj i istočnoj Srbiji dr Dučić je pregledao 4.000 pacijenata i otkrio je 130 aneurizmi, što je oko 3,3 odsto od ukupnog broja pregledanih. S druge strane, u Trebinju je taj procenat čak 6,3 odsto, što je veoma zabrinjavajuće. Iz ovog razloga će, besplatan skrining aneurizme trbušne aorte postati redovna godišnja praksa, kako bismo probudili svijest građana o važnosti preventivnih pregleda", kazali su iz trebinjske Bolnice.

Iz Bolnice pojašnjavaju da je pucanje aneurizme trbušne aorte jedno od najtežih urgentnih zdravstvenih stanja i u preko 80 odsto slučajeva oboljeli umire odmah, jer ovo stanje nema nikakve ranije simptome.

"Rizične grupe su pušači, kod kojih je direktno proporcionalna pojava aneurizme, a drugi najveći faktor rizika je genetska predispozicija. Svi pacijenti stariji od 65. godina, prvenstveno muškarci, treba da urade skrining trbušne aorte, a svi oni kojima je pozitivna porodična anamneza, odnosno pacijenti kojima su bliski srodnici imali aneurizmu trbušne aorte, skrining treba da urade deset godina ranije, sa oko 55 godina života. Ukoliko se putem ultrazvučnog pregleda trbušne arterije otkrije mala aneurizma, promjera 3-5 cm, potrebno je njeno kontinuirano praćenje. No, ukoliko je aneurizma promjera preko 5,5 cm, ona zahtijeva operativno liječenje", pojasnili su iz Bolnice.

Aneurizma nije stanje koje se dešava preko noći nego se razvija duže vremena, i obično ako pacijent na prvom skriningu nema vidljivih proširenja neće ih ni imati.