dodik lukasenko.jpg

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Minsku da je Bjelorusija spremna da obezbijedi pomoć i podršku Republici Srpskoj, javlja bjeloruska novinska agencija Belta.

Lukašenko je istakao da je čitao o aktivnostima predsjednika Srpske tokom njegove posjete Bjelorusiji.

"Pozdravljam vaše aktivnosti ovdje. Treba da znate da ako vama nešto odgovora u Bjelorusiji u oblastima tehnologije, poljoprivrede, industrije ili zdravstva, mi smo uvijek spremni da vam pomognemo i da vas podržimo", rekao je Lukašenko.

On je napomenuo da Bjelorusija pomno prati situaciju na Balkanu.

"Dobro znate moj stav. O svim slučajevima i pitanjima koja postoje i o događajima koji su se odigrali u nama prijateljskoj Jugoslaviji. Kada je jednostavno raskomadana na dijelove. Znate moj stav, moj odnos prema vama u najteža vremena. Mislim na to kada Srbija bombardovana", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je istakao da samo hrabrost, istrajnost i snaga danas mogu da odredi budućnost jedne države i regiona.

"Mislim da tu čvrsto stojite, zastupate interese pravoslavaca i ljudi koji vam vjeruju. Mi smo u tome na vašoj strani. I možete računati na nas. Jednom rečju, došli ste kod svojih prijatelja", naglasio je Lukašenko.

Dodik je izjavio u Minsku da se saradnja i prijateljstvo sa Bjelorusijom nastavlja uprkos svim izazovima.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom rekao da zna da je i Minsk pod pod pritiskom i sankcijama Zapada, te istakao da Republici Srpskoj nije dozvolili da BiH glasa za sankcije.

"Naravno, nije nam bilo lako savladati pritisak i Brisela i Vašingtona. Ali smo ostali dosljedni svojoj odluci. Cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske je trenutno pod britanskim i američkim sankcijama", naveo je Dodik, prenosi Belta.

Dodik je zahvalio za srdačan doček šefa bjeloruske države i istakao da mu je čast što je opet bio u prilici da se lično sastanu.

"Veoma sam srećan zbog našeg susreta. Ja vas lično doživljavam kao prijatelja našeg naroda, odnosno brata", rekao je Dodik.

Dodik podsjetio je da se sa Lukašenkom prvi put susreo 2000. godine u Jerusalimu tokom obilježavanja dvije hiljade godina hrišćanstva.