Rat ukrajina.webp

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdejevke, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske rano jutros, utirući put najvećem napredovanju Rusije od maja 2023, kada je zauzela grad Bahmut.

Povlačenje je najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom municije zbog nedonošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, a njime se željelo spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, saopštio je Kijev.

General: Odlučio sam sačuvati živote vojnika

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada, koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

"Odlučio sam povući naše jedinice iz grada i krenuti u odbranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika", citirali su ga u saopštenju oružanih snaga.

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Američki predsjednik Džo Bajeden rekao je u četvrtak da Avdejevka rizikuje pad u ruke ruskih snaga zbog nestašice municije nakon višemjesečnog protivljenja republikanaca u Kongresu novom paketu američke vojne pomoći za Kijev, prenosi Index.hr.

Zauzimanje Avdejevke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvije pokrajine koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Rusija ne otkriva svoje gubitke

Rusija je pojačala svoju ofanzivu na Avdejevku u oktobru, a ukrajinski položaji sedmicama su bili sve opterećeniji.

Treća jurišna brigada, istaknuta ukrajinska pješačka jurišna jedinica, hitno je ubačena u grad kako bi pomogla u pojačanju trupa ove sedmice dok su se druge ukrajinske snage povlačile s jugoistoka grada.

Jedinica je opisala borbe kao "pakao" i objavila na društvenim mrežama da su ukrajinske borce brojčano nadjačale ruske snage u omjeru oko šest prema 100 na nekim mjestima.

Rusija nije dala pojedinosti o svojim gubicima u brutalnim borbama za grad, ali ukrajinski funkcioneri i zapadni vojni analitičari kažu da je njen napredak imao nevjerovatnu cijenu u pogledu osoblja i oklopnih vozila.

Grad, u kojem je ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od Donjecka, koji je držala Rusija, a nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014.