Avdejevka.webp

Treća jurišna brigada koja je pritekla u pomoć ukrajinskim snagama u Avdejevki na mnogim mjestima je opkoljena.

Zamjenik komandanta brigade Rodion Kudrjašov navodi da je situacija u gradu kritična.

"Treća jurišna brigada u Avdejevki je na nekim mjestima opkoljena. Na nekim mjestima situacija je kritična, postoji opkoljenje od 360 stepeni, a na drugim 180 stepeni", navodi zamjenik komandanta.

Kudrjašov nije htio da komentariše potrebu zadržavanja Avdejevke rekavši da brigada izvršava naređenja Generalštaba.

Treća jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je prije nekoliko dana raspoređena u Avdejevku, prethodno je saopštila da je zauzela položaje u koksari na sjeveru. Navode da ruske snage danonoćno bacaju bome iz vazduha i granatiraju položaje pripadnika Oružanih snaga Ukrajine iz artiljerije i MLRS.

"Kontinuirani napadi na oklopna vozila i invazija neprijateljske pješadije ne staje. Okupatori koriste fosforne granate od kojih se pale rezervoari mazuta. Toksični smog se širi po cijeloj teritoriji postrojenje", navela je Treća jurišna brigada na svom kanalu na Telegramu.

Koksara se inače nalazi sjeverno od zone u koju su u četvrtak upale ruske trupe prijeteći da opkoli garnizon Oružanih snaga Ukrajine u južnom djelu grada.

Ukrajinski portal Strana prenosi ispovijest vojnika koji je rekao da ih niko nije izveo iz utvrđenog područja Zenit i da su pretrpjeli velike gubitke dok su sami pokušali da pobjegnu iz okruženja. Vojnik 110. brigade Viktor Beljak kaže da su bila dva pokušaja izlaska iz obruča.

"Prvi je bio u noći 14. februara, otišlo je deset ljudi, samo su se dvojica vratila i to ranjena", navodi Viktor koji je i sam ranjen.

Naredne noći komanda im je obećala da će doći oprema za evakuaciju, međutim, nikada nije stigla. Uz ozbiljne gubitke neki od vojnika su ipak uspjeli da sami izađu iz obruča.

"Generalni plan je katastrofa. Grupe su krenule jedna za drugom, nulta vidljivost, naletjeli smo na neprijateljsku artiljeriju. Put za Avdejevku je posut našim leševima", opisuje Beljak odlazak iz Zenita.

Komanda je prema njegovim riječima naredila da se ostave ranjenici.

"Ostalo je najmanje šestoro ljudi. Bilo je teško čitati njihove čet poruke u Signalu. Njihov očaj i propast. To će zauvijek ostati u nama. Najhrabriji umiru", navodi Viktor i naglašava da komanda nije imala namjeru da izvrši efikasnu evakuaciju.

Borba ne prestaje
Ruske snage, podsjetimo, osvojile su u četvrtak tokom nezadrživog juriša ukrajinsku PVO bazu Zenit na jugu grada nakon čega je osvojeno i susjedno utvrđenje Čeburaška.

Mnogi ruski vojni kanali na Telegramu navode da su ukrajinske snage tokom noći i uz vatrenu podršku 3. brigade, koja im je pristigla u pomoć, pokušale da se iz južnih dijelova grada povuku zemljanim putevima kroz selo Sjeverno.

Takođe se navodi da je u toku bitka za mikrookrug Himik gdje se nalaze višespratnice koje su ključne za kontrolu skoro cijelog grada.

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine pri tome su u četvrtak napustili bez borbe fabriku za filtraciju vode Donjeck koja je prije rata snabdijevala nekoliko miliona građana cijele oblasti.

Na snimcima iz Avdejevke vide se pripadnici ruskih snaga koji su na fabrici vode okačili svoje zastave.

Osvojena baza Zenit, koju su osvojili pripadnici 1. slovenske brigade, podsjetimo, važila je za jednu od najvećih ukrajinskih tvrđava na cijelom frontu, građena je od 2014. godine, a prema nekim izvorima zidovi fortifikacije bili su od armiranog betona koji je ponegdje bio debljine i dva metra.

Ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da će Avdejevka biti osvojena za maksimalno 48 sati.