sinisa maksimovic etmax.jpg

Solarni park Nevesinje u Bosni i Hercegovini (BiH) jedan je od najvećih investicionih poduhvata u oblasti solarne industrije u ovom dijelu Evrope. Koliko će trajati izgradnja i kako će biti finansiran ovaj projekat, procijenjen na oko milijardu maraka, za Bloomberg Adriju je govorio Siniša Maksimović, direktor kompanije Etmax.

Kompanija Etmax iz Banjaluke je prvo 2021. godine s Vladom Republike Srpske potpisala Ugovor o koncesiji za solarnu elektranu (SE) Nevesinje (60 MW), a zatim i 2023. godine Ugovor o koncesiji za Solarni park Nevesinje, koji čini sedam fotonaponskih elektrana, ukupne instalisane snage od 500 MW.

Nedavno su od Elektroprenosa Bosne i Hercegovine dobili saglasnost za priključenje na mrežu, objelodanio je premijer Republike Srpske Radovan Višković prošle sedmice na Balkan Solar Summitu koji je održan u Banjaluci. Najavio je i skoro izdavanje građevinske dozvole za izgradnju elektrane.

"Dobili smo uslove za priključenje i samim tim završili jednu fazu razvoja projekta. Sada ulazimo u ozbiljno projektovanje. Projekat će se realizovati po fazama. Postoje dva moguća scenarija izgradnje, jedan je da se to desi u roku od tri i po godine, a drugi je u roku od pet godina", kaže Maksimović.

Na vrijeme izgradnje, kako pojašnjava, utiče vrlo dinamično tržište opreme za solarne elektrane. "Sve zavisi od raspoloživosti kapaciteta proizvođača i kada bismo mogli da dobijemo potrebnu opremu. Naš cilj je da što prije završimo postrojenje i pustimo ga u rad. Realno vrijeme je tri i po godine, a pet godina uz ograničenja u isporukama".

Tri modela za finansiranje

etmax solarna elektrana

Projekat se razvija već četiri godine, a u Etmaxu kažu da su investirali značajna vlastita sredstva, te slijedi odluka o daljnjem finansiranju.

"Imamo tri modela po kojima bi bilo moguće realizovati daljnje finansiranje. Jedan od modela je vlastito zaduženje u kompletnom iznosu, gdje Etmax ostaje jedini vlasnik projekta. Drugi model je uvođenje strateškog partnera koji bi nam pomogao oko finansiranja. Treći model je da uvedemo više investitora u taj projekat. Razradili smo sve modele, mogu da krenu u realizaciju, do nas je da u narednom period doneseno odluku koji model ćemo realizovati", ističe Maksimović.

Tvrdi da već ima zainteresovanih investitora za ulaganje u Solarni park, te da su u posljednje dvije godine imali više od 100 razgovora s različitim domaćim, evropskim, azijskim i američkim investitorima.

"Nismo zaključili nikakav ugovor iz razloga što projekat želimo da dovedemo u stanje da bude realno ostvariv, pošto se u posljednje vrijeme dosta spekuliše projektima i dešava se da se sklapaju ugovori za projekte koji nikada neće moći biti izgrađeni. Naša politika je da dovedemo projekat u stanje da bude realan i da na osnovu toga zaključujemo ugovore, da li o kreditu s bankama ili ugovore s partnerima", kaže Maksimović.

Prenosna mreža je dobra i sigurno će se razvijati

solarni panel.jpg

Ekspanzija poslovnih subjekata zainteresovanih za proizvodnju električne energije posljednjih godina stavila je u fokus pitanje prenosne mreže u BiH i njenog kvaliteta.

Maksimović po tom pitanju nema briga."Neće doći do problema s mrežom", kaže Maksimović povodom činjenice da samo u Republici Srpskoj postoje ugovorene koncesije za izgradnju solarnih elektrana snage 1.158 MW.

"Kada bismo pretpostavili da će to biti uključeno u jednom momentu, onda bi bilo razloga za zabrinutost, ali je nemoguće da se to desi. To će biti puštanje na mrežu projekta po projekta. Sada naša mreža može da primi do 2.500 MW bez bilo kakve adaptacije i rekonstrukcije", naglašava.

"Projekte te snage ne možemo završiti za 10 godina da svi imamo već sve izdate dozvole. A u međuvremenu će sigurno doći do razvoja mreže i prenosne kompanije pratiće projekte koji budu dolazili".

Predviđeno je da Solarni park bude spojen na 400 kV prenosnu mrežu, što je najveći naponski nivo i za Etmax najpovoljnija situacija jer je ta mreža opterećena sa 20-30 odsto.

Inflacija i kamatne stope

sinisa maksimovic etmax.jpg

Inflacija, povećanje kamatnih stopa i poremećaji na tržištu, prema Maksimovićevim riječima, nisu pretjerano pogodili sektor solara.

"Mi već dvije godine živimo s tim, nekako smo se adaptirali i sve teče dalje. Naravno da bi bilo ljepše da do toga nije došlo, ali sektor funkcioniše, nije došlo do manje zainteresovanosti, naravno da su odnosi cijena dosta veći nego što su bili, ali i dalje sve funkcioniše".

Etmax je kompanija koja godišnje izgradi postrojenja snage 30-40 MW. "To su naši uhodani projekti, za to nemamo velikih briga. Ono što radimo je daljnji razvoj proizvodnog dijela. Cilj nam je da iskoristimo velike projekte kao što je Nevesinje da povećamo ukupan udio domaće proizvodnje", kaže Maksimović.

U planu imaju aktiviranje dodatna tri proizvodna pogona kako bi mogli da odgovore na zahtjeve za isporukom materijala za Solarni park. "To će dovesti do razvoja našeg inženjerskog kadra, a samim tim i otvaranja drugih radnih mjesta. Samo za potrebe izgradnje u Nevesinju bićemo u potrebi da otvorimo do 300 radnih mjesta, što u proizvodnji, što za rad na terenu".

Etmax se razvojem sektora obnovljivih izvora bavi oko 15 godina, a do danas su izgradili i pustili u rad fotonaponske elektrane ukupne snage oko 80 MW.