Punta rata.jpg

Dalmatinski biser, plaža Punta Rata, našla se među 20 najljepših plaža na svijetu po izboru Lonely Planet stručnjaka.

Globalni vodič za putovanja Lonely Planet svake godine dodjeljulje prestižne nagrade destinacijama širom svijeta koje su rezultat odabira kreiranog na osnovu prijedloga brojnih stručnih autora ovog vodiča.

Sad je predstavio 20 najljepših plaža na svijetu – prvo mjesto pripalo je plaži The Pass u Australiji, druga je Ipanema u Brazilu, a treća Ao Maja u Tajlandu.

Međutim, u ovoj godini je i jedna hrvatska plaža svrstana među dvadeset najboljih.

Na listi je Punta Rata u Brelima na dalmatinskoj obali. Punta Rata se proteže 400 metara oko rta zaštićenog prirodnim rezervatom na čarobnom mjestu. Tu se susreću šume bora sa hladnim, netaknutim Jadranskim morem, navodi Lonely Planet.

Plaza punta rata.jpg

Na ovoj plaži gusti i mirisni borovi pružaju hladovinu, a duboko plavo more nudi idealne temperature iznad 20 stepeni Celzijusa od aprila do oktobra za kupanje, ronjenje, vožnju kajakom ili veslanje na dasci, prenosi TU Magazin.

Punta Rata je prepoznatljiva i po svojoj stijeni koja viri iz mora, poznatoj kao „kamen Brela ili stijena Brela“. Plaža Punta Rata ima šljunkoviti pijesak i kristalno čisto more, što posjetiocima obezbjeđuje idealno mjesto za opuštanje i uživanje u bajkovitom okruženju.