trebinje panorama.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da Dan državnosti Srbije - Sretenje podsjeća na važne istorijske događaje iz 19. vijeka, kada su se Srbi nacionalno ujedinili i zajedno donijeli važnu odluku da okončaju okupatorski zulum i utvrde temelje savremenoj srpskoj državi.

Ćurić je, u čestitki povodom Dana državnosti Srbije, istakao da su 1804. godina, kada je počeo Prvi srpski ustanak i 1835. godina, kada je donesen Sretenjski ustav, zlatnim slovima upisani u istoriju srpskog naroda kao svojevrsni podsjetik na pretke koji su svojom hrabrošću, mudrošću i željom za slobodom trasirali put potomcima koji su decenijama kasnije obnovili svoju nacionalnu državu.

"Sretenje je dan kadanašoj Srbiji treba da poželimo još veći uspjeh na svim poljima, ali i da joj pružimo podršku u zaštiti nacionalnih interesa, prvenstveno na Kosovu i Metohiji, gdje su naši istorijski temelji i gdje se nalaze najveće srpske svetinje koje svjedoče istorijskom kontinuitetu srpskog naroda na ovim prostorima", naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, svaki uspjeh Srbije raduje sve građane Republike Srpske, a iznad svega narod Hercegovine, koji je uvijek imao posebne veze sa državom koju su smatrali i smatraju svojom maticom.

Mirko-Curic-2-1.jpg

"Snažna Srbija znači i snažna Republika Srpska. Zagledani u budućnost Srbije, znamo da imamo starijeg brata koji je tu uvijek za nas i koji razumije sve naše potrebe, želje i htjenja. Rukovodstvu i svim građanima Srbije čestitam Dan državnosti. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska", poručio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Grad Trebinje pridružiće se proslavi Dana državnosti Srbije prigodnim vatrometom koji će večeras u 20.30 časova biti priređen sa platoa ispred Crkve Svetog arhangela Mihaila u Hrupjelima.