Skoda octavia6.jpg

Škoda je zvanično predstavila osvježeni model Octavia, kao i najjaču RS varijantu istog modela.

Kada je u pitanju dizajn, češki proizvođač odlučio se za suptilne promjene - kako su i sami rekli, neki elementi inspirisani su novim Superb modelom, ali uz "sportske" nijanse.

Unapređena Octavia ima nove LED matrix farove koji izgledaju kao da se "tope". Zadnji dio je sličan kao i do sada, mada kupci imaju različite opcije kada su u pitanju zadnja svjetla. Što se tiče enterijera, tu je opcionalni 13-inčni displej, dok je, kako su rekli, displej od 10 inča "već standard".

Osvježeni model dolazi u četiri varijante: Essence, Selection, Sportline and RS.

Osnovna opcija ima pogonski sklop koji čini 85kW 1.5-litarski TSI motor, koji može biti uparen sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim DSG automatskim mjenjačem.

Skoda octavia5.jpg

Postoji mogućnost i 110 kW verzije, dok je verzija sa DSG-om uvijek blagi hibrid, i to sve znači da osnovna verzija može imati 114KS i 220Nm ili 148KS i 250Nm.

U varijantama iznad osnovne, tu su 2,0-litarski motori - sa pogonom na sva četiri točka, tu je 2.0 TSI (150kW) sa automatskim menjačem, a najjača RS varijanta ima DSG uparen sa 195kW. Kod RS-a, tu su 261KS i 370Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Dostupna su i dva 2-litarska TDI dizel motora - 85kW varijanta ima šestostepeni manuelni menjač, a 110kW verzija sedmostepeni DSG, prenosi B92.

Skoda octavia1.jpg

Skoda octavia3.jpg