Darko kurtovic.jpg

Trebinjski glumac i radijski voditelj Darko Kurtović višestruko je talentovan umjetnik koji osvaja srca publike u pozorištu, a kao veliki ljubitelj filma dobio je doživotnu besplatnu kartu za trebinjski bioskop.

Kurtović ističe da ljubav prema filmu gaji od djetinjstva, te da nije propuštao projekcije dječijih filmova, a kasnije je nastavio da dolazi u trebinjski bioskop.

"Jako volim filmove, radio sam 30 godina u videoteci, preovladala je ljubav prema filmu, često sam iznajmljivao filmove, pa sam tako počeo da radim u jednoj od prvih trebinjskih videoteka", kaže Kurtović za Srnu.

On dodaje da je zahvaljujući ljubavi prema filmu i bioskopu, odnosno redovnim posjetama, uprava trebinjskog bioskopa odlučila da mu pokloni doživotnu besplatnu kartu za sve filmove.

Kurtović kaže da voli sve filmske žanrove, da gleda i animirane filmove, ali i one ozbiljnije, kao što su kandidati za Oskara, te ističe da mu je omiljeni film "Let iznad kukavičjeg gnijezda".

"Omiljeni glumci su mi Džek Nikolson i Bata Stojković, koji su za mene vlasnici glume, a glumica Mišel Fajfer, koja je rođena glumica", naglašava Kurtović.

Kurtović je član Gradskog pozorišta u Trebinju, gdje je igrao u brojnim predstavama, najprije amaterski, a ostvario je nastupe na brojnim festivalima i nagrađen je više puta.

"Prvo što sam snimio jeste dokumentarna serija `Riznica` koju je radio RTS, gdje sam igrao Njegoša, što je bilo lijepo iskustvo. Kasnije sam na poziv scenariste Feđe Isovića dobio ulogu u više epizoda u seriji `Lud, zbunjen, normalan`. Nisam mogao da vjerujem da ću se pojaviti u istom kadru sa Mustafom Nadarevićem, legendom glumišta", ističe Kurtović.

Glumio je i u filmu "Na mliječnom putu" Emira Kusturice, pojavio se u seriji "Nemanjići", a posljednji angažman imao je u seriji "12 reči", koja je nekoliko dana snimana u Trebinju.

Kurtović navodi da su to veoma dragocjena iskustva za njega, te da nije mogao da vjeruje da će se naći u kadru sa legendarnim glumcima.

Do sada je osvojio nagradu za najboljeg glumca na festivalu "Kočićeva srpska scena" u Prijedoru, tri zlatne maske na Festivalu festivala u Trebinju, tri nagrade na festivalu "Fedra" u Bugojnu.

 

"Volim da radim predstave za djecu, što je teže raditi, jer djeca se ne mogu prevariti, ono što vide na tebi, to je to", kaže Kurtović.

Kurtović posjeduje veliku kolekciju stripova, voli i muziku, a omiljeni bendovi su mu "Hladno pivo", "Bombaj štampa" i "Goblini".

Sa grupom "Hladno pivo" nastupao je više puta, a formirao je i svoj bend "Deficit mozga".

Njegova ljubav prema umjetnosti ostavlja trajni pečat na kulturnu scenu Trebinja.