Izlozba princip1.jpg

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba fotografija „Gavrilo Princip i Mlada Bosna”, a autora dr Miloša Vojinovića, istraživača saradnika Balkanološkog instituta SANU.

Ovo je prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe sve poznate fotografije povezane sa Sarajevskim atentatom i Mladom Bosnom.

Posjetioci mogu da vide preko 200 fotografija koje svjedoče o sudbonosnom Vidovdanu 1914. godine, o neredima koji su nastupili u Sarajevu nakon atentata, ali i fotografije koje svjedoče o brojnim podizanjima i rušenjima spomenika tokom 20. vijeka.

Autor izložbe dr Miloš Vojinović naglasio je da je Trebinje peti grad koji posjećuje ova izložba.

"Neke od fotografija sa izložbe nisu bile dostupne javnosti. Ako posmatramo fotografije zasebno onda više postaju vjerne ilustracije i onda nam one otkrivaju do sada neotkrivene činjenice. Prije svega o razmjerama nereda i napadima na najbogatije Srbe 28. i 29 jula 1914. Po meni, najvažnije su fotografije kako su atentatori izgledali prije atentata. Otkriće ove izložbe je kako su tri glavna zavjerenika — Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, nakon što su skovali zavjeru, odlučili da se fotografišu, jer su oni znali da će biti uhapšeni. Ovo je bio pokušaj ostavljanja traga kako su oni izgledali", rekao je Vojinović.

Izlozba princip3.jpg

Fotografima je bilo dozvoljeno da fotografišu na početku suđenja i tada je napravljeno nekoliko fotografija u sudnici iako je to bilo van uobičajenih procedura i tokom suđenja je nastao jedan crtež.

"Zanimljivo je da u vrijeme izricanja presude nije bilo dozvoljeno prisustvo fotografa i u to vrijeme samo jedan crtež je bio objavljen"  objasnio je Vojinović.

Nakon otvaranja izložbe organizovano je predavanje "Šta otkrivaju fotografije Mlade Bosne i Sarajevskog atentata?" na kome je govorio prof. dr Borivoje Milošević.

Izlozba princip2.jpg

"Oni su se zalagali za slobodarske ideje, ideje jednakosti i ravnopravnosti za koje možemo slobodno da kažemo da su bile evropske ideje onoga vremena, jer je Mlada Bosna ne samo srpski, jugoslovenski već i evropski društveni i politički fenomen. Ideje Mlade Bosne i danas su aktuelne, za koje se i danas i te kako trebamo zalagati i boriti", rekao Milošević.

On je istakao da bez obzira na to što nam se čini da je o Mladoj Bosni rečeno mnogo, ova izložba i neke fotografije pokazuju da o 'Mladoj Bosni' još ima dosta prostora za istraživanje.

"Ova izložba pokazuje da istraživanja oko ideje i ideologije Mlade Bosne nisu završena, jer je ostalo još dosta arhiva, privatnih zbirki, porodičnih fondova iz kojih povremeno dobijamo neke fotografije. Za Principa se uglavnom kaže da je on princip žrtvovanja i simbol slobode, ali je i putokaz srpskom narodu za godine i decenije koji dolaze, za ideju za koju se žrtvovao za ponos koji je pokazao i za jednu plemenitu ideologiju. On je u pravom smislu riječi putokaz za generacije koje dolaze. I ne smijemo ga zaboraviti", rekao je Milošević.